
Bileti “çöp” olan geri dönüşüm fuarı!
Geri dönüşüm fuarına bilet olarak “çöp” ile girilebilecek. Peki, fuar ne zaman ve nerede olacak?
TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan fuara, bilet yerine çöp ile girilecek.
İFO Fuarcılık tarafından T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın katkılarıyla bu yıl 11.’si düzenlenen Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Uluslararası Fuarı REW İstanbul, “Katı Atık, Atık Su, Atık Gaz ve Yeşil Enerji” alanlarında 2015’in en yeni ürünleri sergilenecek.
Yurt içi ve yurt dışından 12 bin profesyonelin ziyaret etmesi tahmin edilen REW İstanbul’da, ilki geçen yıl gerçekleştirilen “Atık Bilet” uygulaması bu sene de tekrar ediliyor.
“Kaynağında ayrıştırma yoluyla sıfır atık” hedefine dikkat çekmeyi amaçlayan uygulama ile, ziyaretçilerin yanlarında getirecekleri cam, plastik veya kağıt atıklar, geri dönüşüm fuarı için giriş bileti yerine geçecek.
Organizasyona 27 ülkeden 300’e yakın firmanın katılımı bekleniyor. Milyarlarca dolarlık büyük bir pazara hitap eden REW İstanbul, yalnızca ticari bir etkinlik olmanın da ötesinde, yıllardır süregelen eş zamanlı konferans ve programlarıyla da sektörün gündemine yön verecek.
İFO Fuarcılık Genel Müdürü Zekeriya Aytemur, “Ulusal Geri Dönüşüm Strateji ve Eylem Planı, yeni Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği ve yeni Atık Yönetimi Yönetmeliği ile birlikte, Türkiye’de çevre teknolojileri sektörü çok daha hareketli bir pazar halini alacak.
Bu yıl 11.’si düzenlenen fuar; üretimlerinden ötürü çevre yatırımı yapmakla yükümlü KOBİ’ler, ağır sanayi kuruluşları, atıkların yönetimi konusunda sorumluluğu bulunan belediyeler, Organize Sanayi Bölgesi yönetimleri, çevre teknolojileri konusunda makine ve ekipman ürüten firmalar ile bu alanda iş kurmayı planlayan yatırımcılar için yılın en önemli buluşması olacak” dedi.
Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Uluslararası Fuarı REW İstanbul Fuarı 11-12-13 Haziran’da İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek.
Geri dönüşüm nedir?
Kullanım süresini doldurmuş bazı atıklar değişik tekniklerle hammaddeye geri dönüştürülebilmektedir. Plastik, cam, kağıt, metal, pil gibi maddeler kırma, ezme, ayrıştırma gibi tekniklerle tekrar iş görebilir hale getirilir.
Daha sonra da fabrikalarda tekrardan işlenerek yeni ürünlere dönüştürülür. Geri dönüşüm denilen şey de bu süreçlerin tamamıdır.
Süresini doldurmuş kullanım maddeleri çöplere atılır ya da ayrıştırılmış kutularda toplanır. Buradan görevli kişiler tarafından ya da çöp toplamakla geçimini sağlayanlar tarafından toplanır ve gerekli fabrikalara verilir.
Toplanan kağıtlar özelliklerine ve renklerine göre birbirinden ayrılarak işleme tabi tutulur. Kırma, parçalama, öğütme gibi işlemlerle tekrar hammaddeye dönüştürülen bu atıklarla büyük maddi kazanç ve çevreye büyük fayda sağlanır.
Genelde insanlar bilinçsizce maddeleri geri dönüşümü mümkün olmayan çöplere atarlar. Çünkü pek çok maddenin geri dönüştürülebilir olduğu bilinmemektedir.
Çöp gözüyle bakılmaması gereken maddeler arasında kağıdın her çeşidi, tüm camlar, tüm metal parçalar ve plastik maddelerin büyük çoğunluğu bulunur. Bu tip ürünlerin üzerinde geri dönüşüm amblemi bulunmaktadır.
Geri dönüşümün faydaları
Çöplerin bir kısmının geri dönüştürülebilmesi, bitmek bilmeyen çöp yığınlarının oluşmasını engeller.
Bu çöp yığınları ve şehir çöplükleri kötü görüntüler oluşturur, çevreye kötü koku yayar. Ayrıca biriken çöpler kaynaklara sızarak suları da kirletebilirler. Geri dönüşüm çevreyi bir miktar daha fazla korumuş olur.
Evlerde kullandığımız yiyeceklerin atıkları da geri dönüşüm teknikleri ile değerlendirilerek gübreye dönüştürülebilmektedir.
Bazı sık bulunamayan maddelerin ya da yüksek fiyatlı hammaddeleri geri dönüştürerek sınırlı hammaddelerin tüketimi sınırlanmış olur.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!