
Bir çiçek mi yoksa minyatür bir ağaç mı?
Saksılarda gördüğümüz şu minyatür ağaçlar hepimizin hoşuna gidiyor değil mi?
Evet, daha çok küçük ve yayvan saksılarda görmeye alıştığımız minik ağaçlara bonsai deniliyor. Japonca bir kelime olan bonsai; tabak-tepsi anlamlarını taşıyan ‘bon’ sözcüğü ile bitki anlamını taşıyan ‘sai’ sözcüklerinin birleşiminden doğmuştur. Bonsai, sadece minyatürleştirilmiş bir ağacı değil, ağaç ile birlikte saksının estetik açıdan görsel uyumunu ifade ediyor. Yani bir bitkinin bonsai sayılabilmesi için hem minik hem de güzel olması gerekiyor.
Bonsai sözcüğü, dilimizde tam olarak ‘saksıdaki ağaç’ anlamına gelse de ağaçları özel saksılarda, özel tekniklerle budayarak, şekillendirerek ve bodurlaştırarak büyüterek estetik bir görüntü kazandırma sanatı olarak biliniyor. Uzak Doğu’ya özgü bir sanat olan bu estetik yaklaşım, 7-9. yüzyıllarda Çin’den Japonya’ya geçmiştir.
Bonsai ağaçlarının yapıları birbirlerinden çok farklı değildir. Doğadaki büyüklüğüne bakılmaksızın herhangi bir ağaçtan bonsai bitkisi elde edilebilir. Ancak yine de estetik görüntü için küçük yapraklı ağaçlar tercih edilmektedir. Bonsai ağaçları elde edilirken doğadaki halleri ile ağaçların bire bir aynı şekilleri taşımalarına gerek yoktur. Bonsailerin en çok tercih edilenleri 15 cm boyundadır.
>> BAZILARIMIZ SİVRİSİNEKLER İÇİN NEDEN DAHA ÇEKİCİ? <<
Bonsai yetiştirme sanatı
Ağacı bir saksıya dikmek, bonsai yetiştirmek için yeterli değildir.
Bonsai elde etmek için bitkinin tüm dalları özel teknikler ile şekillendirilir.
Ağacın şekli belirginleştikten sonra da düzenli budamalarla bitkiye son şekil verilir.
Budama yapılırken birçok şeye dikkat edilmelidir.
Dalların gövdenin üzerinde belirli bir düzende yer alması gerekir.
Budama yapılmadan önce dalların şekillerinin, uzunluklarının ve kalınlıklarının nasıl olacağı iyice planlanır.
Hatta yapraklarının sayısı bile ayarlanır.
Bonsailerin farklı iklimlere uyum sağlamaları zordur.
Bu nedenle bonsailer yetiştirilirken özel ilgi ister.
Bonsai yetiştirilirken; ağacın doğal özelliğine toprağın nemliliğine, seçilen saksının niteliklerine, ışığa dikkat edilmeli; düzenli olarak sulama ve gübreleme yapılmalıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!