
Birkaç dakikada marul yapılır mı?
Toprakta yetiştirilmesi aylarca süren marulun, bir suyun içinde gıda boyasıyla birkaç dakikada yapılabildiğini görünce hayrete düşeceksiniz!
Teknoloji ürünlerinin, çeşitli malların ve hatta bir köyün bile kopyasını yapabilen Çin, gıdaların da sahtesini yapabiliyor. Çinlilerin dışında Japonların da yapabildiği bu sahte marullar, tehlike saçıyor! Peki, sahte marullar nasıl yapılıyor?
Gıda boyaları, balmumu ve çeşitli sıvılar kullanılarak elde edilen marul, ne görüntüsü ne de dokusuyla gerçeğinden ayırt edilemiyor. Birkaç dakikada bir suyun içinde hazırlanan marullar, servise hazır hale getirilerek vitrine yerleştiriliyor.
Aşağıdaki videodan bu pratik ama bir o kadar da sağlığa zararlı marulun Japonlar tarafından yapılışını izleyebilirsiniz…
Gıda boyası nedir, zararları nelerdir?
Herhangi bir gıdaya renk veren maddelere gıda boyası denmektedir.
Yemeklerde, dondurmalarda, marmelat ve diğer birçok besinde bulunan gıda boyaları sağlığımızı tehdit ediyor. Bilim insanları, ABD’de gıda boyalarının 5 kat artması üzerine fareler üzerinde araştırma yaptı. Tıp otoriteleri laboratuar ortamında fareleri gıda boyası takviyeli yiyeceklerle besledi.
Kimyasal maddelerle renklendirilmiş gıdaların başta kanser olmak üzere alerjiye ve astıma neden olduğu tespit edildi. İşte, araştırmanın sonuçları:
PARLAK MAVİ: Böbreklerde tümör, kromozom tahribatı ve astımı tetikliyor. Daha çok fırında pişirilmiş besinlerde, mısır gevreğinde ve içeceklerde bulunuyor. Finlandiya ve Fransa’da yasaklandı.
ÇİVİT MAVİSİ: Beyin tümörüne neden oluyor. Kanserli hücrelerin çoğalmasına yol açıyor. Bu gıda boyasına, içeceklerde ve köpek mamasında yoğun olarak rastlanıyor. Norveç’te kullanımına sınırlama getiriliyor.
YEŞİL: Mesane tümörünü tetikliyor. Depresyon ve bunalım gibi ruhsal hastalıklara davetiye çıkartıyor. Daha çok şekerleme, içecek, dondurma ve kozmetiklerde bulunuyor. Avrupa ülkelerinde kullanılmıyor.
KOYU KIRMIZI: Kromozomları olumsuz etkiliyor. Hiperaktivite ve kan kanserine yakalanma riskini artırıyor. Fırınlanmış gıda, şekerleme, mısır gevreği ve içeceklerde yoğun miktarda rastlanıyor. Hemen hemen her ülkede kullanılıyor.
AÇIK KIRMIZI: Tiroid kanserini tetikliyor. Alerjiye sebep oluyor. Sosisler, şekerlemeler açık kırmızının en çok kullanıldığı ürünler olarak karşımıza çıkıyor.
SARI: Kan kanseri, astım, uykusuzluk, hiperaktivite, tiroid tümörü ve uykusuzluk sorunlarını gündeme getiriyor. Fırınlanmış besinlerde, şekerlemelerde ve içeceklerde çok miktarda kullanılıyor.
Geçtiğimiz Eylül ayında yapılan bir araştırma ise şöyle; Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ) yapılan bir çalışma, renklendirici olarak kullanılan katkı maddelerinin zararlarını ortaya koydu. Bezelye üzerinde yapılan araştırmada; Unlu mamüller, içecekler, tatlılar, evcil hayvan yiyecekleri, ilaç ve kozmetik ürünlerde renklendirici olarak kullanılan ‘tartrazin’ ve ‘sunset yellow’ isimli katkı maddelerinin fazla doz alımında DNA hasarına neden olduğu saptandı.
Yalnızca yiyeceklerde değil ilaçlarda dahi bu maddelerin yer aldığı belirtilen araştırmada, gıda boyaları alerjik, mutajenik (gen değişikliği) ve hatta karsinojenik (kanser yapıcı) etki gösterebilirler.
Bu yüzden tüketeceğimiz ürünlerin etiketlerini mutlaka kontrol etmeli, mümkün olduğunca gıda katkı maddesiz ürünler tercih etmeliyiz.
Elma sirkesinin faydaları neler?
Vücuttan zehiri atan besinler neler?
Hiç böyle hormonlu sebze gördünüz mü?
Karbonhidrat yiyerek zayıflayabilir miyiz?
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!