
Bizans’ta şifa sanatı sergisi
Bizans’ta Şifa Sanatı sergisi meraklılarını bekliyor!.. Peki şifa sanatı nedir?
“Bizans’ta Şifa Sanatı” sergisi “Hayat Kısa, Sanat Uzun: Bizans’ta Şifa Sanatı-Yeni Bakışlar” sempozyumu meraklılarını bekliyor.
Pera Müzesi, 14 Mart’ta “Bizans’ta Şifa Sanatı” sergisi kapsamında “Hayat Kısa, Sanat Uzun: Bizans’ta Şifa Sanatı-Yeni Bakışlar” başlıklı sempozyuma ev sahipliği yapacak.
Sergi, Bizans’ta şifa sanatı ve pratiğini, Roma döneminden geç Bizans dönemine uzanan bir süreçte incelemeyi amaçlıyor.
Müzeden yapılan yazılı açıklamaya göre; yurt içi ve dışından akademisyen, araştırmacı, tarihçi ve arkeologları bir araya getirecek sempozyum, inanç, büyü ve rasyonel tıp bilimini buluşturan Bizans’ın şifa yöntemleri üzerinde yoğunlaşacak.
Hastalığın inanç ile öğretilere dayandırılan akılcı bir algılanışının şifa sanatının öncülerinden hekimler, eczacılar, azizlerin birlikte var oluşu ele alınıyor, sağlıklı olmak ve hastalıklardan korunmak, bedeni ve ruhu arındırmak için yapılan günlük ritüeller anlatılıyor.
İstanbul’un Bizans geçmişiyle ilgili yenilikçi kavrayışlar sunan eserler; İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Rum Patrikliği, Heybeliada Ruhban Okulu, Yeniköy Panayia Rum Kilisesi, Mektebi Vakfı, Rezan Has Müzesi, Paris Ulusal Kütüphanesi, Oxford Üniversitesi Bodleian Kütüphaneleri, Atina Benaki Müzesi, Kastoria Arkeoloji Müzesi ve özel koleksiyonlardan derlendi.
Serginin küratörü ve aynı zamanda İstanbul Araştırmaları Enstitüsü danışmanlarından Brigitte Pitarakis’in açılış konuşmasını yapacağı, iki oturumdan oluşacak sempozyuma ABD, İtalya, Fransa, Yunanistan, İngiltere ve Türkiye’den uzmanlar katılacak.
Sempozyumdaki bildiriler, “Şifaya Dair Algılar ve Endişeler”, “Şifa Mabetleri ve Pagan Mirası”, “Şifa Mabetleri ve Azizlerin Hayat Öyküleri”, “Tıbbi Uygulamalar, Şifa ve Hastalık” üst başlıkları altında toplanacak.
Sergi, Bizanslıların şifa yöntemleri olan inanç ve rasyonel tıp bilimini, İstanbul’daki şifa ve mucize merkezleri, doktor azizler, tıp ve botanik el yazmaları, mermer oyma eserler, muskalar, tıp aletleri, bitki örnekleri, nadir baskı kitap, gravür ve arşiv fotoğrafları aracılığıyla anlatmayı hedefliyor.
Sergi, 26 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.
Pisagor, şifa sanatının en kutsal sanat olduğunu söylemiştir.
Şifa en kutsal sanatsa, o halde bedenle olduğu kadar ruhla da ilgilenmelidir; çünkü hiçbir varlık, en önemli parçası hasta olduğu sürece sağlıklı olamaz.
Dünyanın en eski şifa sanatı olan ruhsal şifa, günümüzde de dünyanın pek çok ülkesinde bu yeteneğe sahip olan şifacılar tarafından uygulanan son derece etkili bir iyileşme ve şifa bulma yoludur.
İnsanoğlunun var olduğu günden beri kullanılan bu iyileştirme sanatı, tüm çağlarda ve kültürlerde hemen hemen her tür hastalığın iyileştirilmesi amacıyla kullanılmıştır.
Ruhsal şifa, en ilkel kabilelerden en gelişmiş toplumlarca bilinen ve uygulana gelen bir tekniktir. Şifacı, kanallık ettiği iyileştirici enerjiyi bakışla, nefesle, dua ederek, dokunarak ve düşüncelerini hasta kişiye yoğunlaştırarak aktarabilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!