
Böcekler suda batmadan nasıl yürür?
İnsanlar da dahil suya giren birçok canlı maalesef suyun üzerinde yürüyemiyor. Peki, böceklerin diğer canlılardan farkı nedir?
Böceklerin ve hatta basilisk kertenkelesinin suda yürüyebilmesi sudaki yüzey geriliminden kaynaklanıyor.
Yüzey gerilimi, fizikokimyada bir sıvının yüzey katmanının esnek bir tabakaya benzer özellikler göstermesinden kaynaklanan etkiye verilen addır.
Bu etki bazı böceklerin su üzerinde yürümesine olanak verir. Yüzey gerilimi, su yüzeyi çok ağır olmayan nesneleri taşıyabilen ve üstelik bu nesneleri yüzeyi delmedikleri sürece ıslatmayan gergin ve ince bir zar, kabuk gibidir.
Böceklerin bacakları, aralarına hava sıkışmış tüylerle kaplıdır, su yüzeyine basarken yastık işlevi gören bu tüyler ıslanmazlar.
Böceklerin ayakları yüzey gerilimi tarafından yaratılan kabuk üzerine baskı yapar. Deri ise gergin durarak böceklerin batmasını engeller.
İşte moleküllerin birbirine yapıştığı ve ayrılmadığı durumlarda sıvılar hafif nesneleri taşıyabilir. Suyun üzerinde giden ve batmayan çalı çöpleri de bu nedenle su yüzünde kalır.
Ağzına kadar su dolu bir bardağa yandan baktığımızda suyun bardaktan taşmadan hafif bombeli bir şekilde bir bütün olarak durduğunu görürüz.
Bardaktaki su yüzey gerilimi sayesinde dökülmeden bir arada durur. Son sınırındaki bu birlikteliği bozacak bir damla eklendiğinde ise su taşacaktır.
Aşağıdaki videoda da basilisk kertenkelesinin su üzerinde nasıl yürüdüğünü izleyebilirsiniz…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!