
Boyun düzleşmesi nedir?
Boyun düzleşmesi tedavisi nasıl yapılır? Boyun düzleşmesinden nasıl korunuruz?
Omurga, bazı eğriliklerden oluşur. Boyunda, sırtta ve belde çukurlar bulunur. Boyundaki çukurun görevi, başın ağırlığını taşımaktır.
Boyun çukuru, atlama ve sıçrama gibi hareketler sırasında başın ağırlığını amortisör gibi taşır. Böylece, başın ağırlığı sırt omurgasına daha az yük bindirir ve sinirler korunmuş olur.
Boyun düzleşmesi, basitçe “C” şeklindeki boyun bölgesi omurlarının düzleşerek, “l” şeklini almasıdır. Boyun düzleşmesi, fiziksel bir rahatsızlıktır. Ancak bu rahatsızlık doğuştan değil, hayat ve çevre koşulları nedeniyle sonradan olur.
Boyun düzleşmesi neden olur?
Boyun düzleşmesinin temel nedenleri şöyle sıralanabilir:
* Uzun sürelerle aynı pozisyonda kalmak ve hareketsiz bir yaşam sürmek.
*Disk hastalığı (boyun fıtığı veya dejenerasyonu)
* Trafik kazaları sonrasında yaşanan dejenerasyon. Hafif şiddetteki trafik kazalarında dahi başın ani olarak öne arkaya gidip gelmesi boyun fıtığı oluşmasına neden olurken, boyun düzleşmesi de meydana gelebilir.
* Kemik ve eklem hastalıkları
* Kötü pozisyonda kitap okumak ve bilgisayar kullanmak
* Yanlış yatak ve yastık seçimi
* Aşırı yük kaldırmak ve bunu sürekli yapmak
* Fiziksel bir hastalık olan boyun düzleşmesini, aşırı stres, gerilim, depresyon da tetikler
* Aşırı kilo, vücudun dengesini bozduğu için düzleşmeye neden olabilir.
Boyun düzleşmesi konusunda bazı meslek grupları risk altındadır: Masa başı uzun çalışma saatleri olan bankacılar, memurlar, uzun süre örgü, dantel yapan kadınlar, öğretmenler, öğrenciler, uzun süre bilgisayar karşısında kalanlar, yanlış pozisyonda kitap okuyanlar…
Boyun düzleşmesi tedavisi nasıl yapılır?
Boyun düzleşmesi tedavi edilmezse, kişinin yaşadığı rahatsızlıklar daha da artacaktır.
Kollar, eller ve bacaklarda boyun düzleşmesi nedeniyle ağrılar meydana gelirken, bu bölgelerde zamanla uyuşma da oluşabilmektedir.
Ağır boyun düzleşmesi vakalarında, boyun ve eklemlerde hareket kaybı dahi yaşanabilmektedir.
Boyun düzleşmesi tedavi edilmezse, boyun fıtığı hastalığının yaşanması neredeyse kaçınılmazdır.
Boyun düzleşmesi röntgen veya MR filmiyle çok net olarak teşhis edilebilmektedir. Filmin yanı sıra uzman bir doktor tarafından yapılan fiziksel muayenede de boyun düzleşmesi tespit edilir.
Boyun düzleşmesi tedavisinde izlenecek yol, düzleşmenin ne kadar ilerlediğine göre değişmektedir.
Eğer boyun düzleşmesi omuriliğe ve sinir köklerine baskı yapmıyorsa, boyun kaslarını güçlendirmek için boyun egzersizleri yaparak ağrıları hafifletmek mümkün olabilir.
Yine omuriliğin ve disklerin durumuna göre fizik tedavi uzmanına gitmeniz gerekebilir.
Ancak düzleşme nedeniyle omuriliğe baskı varsa ve buna bağlı olarak vücudun çeşitli noktalarında güç kaybı görülüyorsa ameliyat seçeneği masadadır. Boyun bölgesi ameliyatları, bu bölgede çok fazla sinir bulunması nedeniyle oldukça riskidir.
Boyun düzleşmesinden nasıl korunuruz?
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!