
Bu bir başarı hikayesi!
Eğitimde teknolojiye yer vermek başarı hikayelerini çoğaltıyor olabilir mi? Robert Kolej son sınıf öğrencisi Kaan Göksal 18 yaşında ve üzerinde öğrenci yazmayan bir kartviziti var.
Çünkü o bir girişimci. 6 ay önce yaz okulunda tanıştığı üç üniversite öğrencisi ile birlikte bir “startup” kurmuş. Sanayi bakanlığı fikrine YTU TeknoPark’da bir ofisin kirası ve masraflarını da karşılayan bir teşvik vermiş. Kaan ve arkadaşları, akıllı priz tasarlamışlar.
Son dönemde IoT (Internet of Things / Nesnelerin Interneti) kavramını duymuş olmalısınız. İnternete bağlı cihazlar arasındaki bilgi alışverişi, toplanan verinin akıllı şekilde analiz edilmesi ve analiz edilen bilginin kullanıcının hayatını kolaylaştırması bu kavramın temelini oluşturuyor. Geleceğin teknolojisi demek yanlış olmaz.
Aslında günlük hayatta bu teknolojileri kullanmak çok da uzak değil. Örneğin; bir adım sayarınız varsa günlük attığınız adımların analizlerinizi izleyebilir, arkadaşlarınızın haftalık analizi ile karşılaştırarak sağlıklı bir yarışa girebilirsiniz. Ya da evinizdeki karbondioksit miktarı arttığında ve zararlı bir boyuta ulaştığında iPhone’nunuza bir mesaj gelebilir. Hayatımız akıllı evler, akıllı arabalar, akıllı saatler gibi her gün karşılaştığımız IoT örnekleri ile dolu.
Akıllı prizin bir dolu özelliği var. Günlük hayata dair analizler iyi yapılmış ve inanılmaz zekice ama bir o kadar da basit, anlaşılır çözümler üretilmiş. Bulaşıkları yıkamak istediğinizde size soruyor, “30 dakika sonra şu kadar daha az elektrik ücreti ödeyeceksiniz, daha sonra yıkamak ister misiniz?” Eğer cevabınız evetse bulaşıklarınızı 30 dakika sonra yıkamaya başlıyor. Günün hangi saatinde elektriğin ne kadar ücretlendirildiğini internetten güncel olarak alıyor ve bu konuda sizi bilinçli tercihler yapmanız konusunda yönlendiriyor.
Televizyonunuz stand-by durumunda beklediğinde yıllık 300 dolara yakın elektrik ücreti ödediğinizi biliyor muydunuz? Buna vampir enerji deniyor. Kaan ve arkadaşlarının tasarladığı ürün odaya geldiğinizi sensörler yardımı ile anlıyor ve televizyonunuzu standby konumuna getiriyor, siz odadan çıktığınızda ise elektriği tamamen kesiyor. Böylece 300 dolar cebinizde kalıyor.
Kaan Göksal gibi öğrencilerin en güçlü yanı, sadece hayatta ihtiyaçları farketmeleri, üzerinde düşünmeleri, bir araya gelmeleri ve çözüm üretmeleri değil aynı zamanda etraflarında bir öğrenme ağı oluşturmaları. Kaan gittiği kolejin yaz okulunda 3D tasarım üzerine bir dersin müfredatını oluşturmuş ve eğitmenliğini yapmış. Öğrencileri kendi tasarladıkları, 3D yazıcıdan çıktılarını aldıkları parçalar ile oluşturdukları robotları yine kendi yazdıkları kodlarla hareket ettirmişler. Öğrencilerinin dünyasında yeni pencereler açan Kaan RC Maker kulübünü kurmuş ve şu an 20’den fazla öğrenciye liderlik ediyor. Bu arada 3D yazıcı tasarladığını ve bu yazıcının çalıştığını söylemek akıllara durgunluk veriyor. Yani Kaan’ın kendi ürettiği bir 3D yazıcısı var.
Kaan’ın hayalleri var, bir amacı var ve en önemlisi yaptıklarından keyif alıyor. Geçmişten ders alıp, şimdiki fırsatları çok iyi kullanıyor. Gelecek için kendine her an yatırım yapan bir genç o.
Ülkemizde Kaanlar çok ama seslerini duyuramıyorlar. Etrafınızdaki böyle başarı hikayelerini bizimle paylaşın, seslerini duyuralım…
Kaynak: Eğitimde Teknoloji
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!