Bu karikatürler güldürürken düşündürüyor!
Karikatür denince hemen gözünüzün önüne komik çizgi anlatımlar geliyor ve yüzünüzü gülümseme kaplıyor değil mi?.. Bu karikatürlere çok güleceksiniz…
Hadi biraz gülmeye; gülerken de düşünmeye ne dersiniz?..
Karikatür, kişi ya da güncel olayların mizahi bir dille çizgiye dönüşmesi durumudur. Karikatür konularını sınıflandırabilmek neredeyse pek mümkün değildir. Toplumsal, bireysel, güncel, aykırı…
Karikatürün tarihçesi
William Hogarth 18. yy’da siyasi karikatürleriyle ün kazanmıştır fakat çok baskı ve uyarı görmesi önünü kesmiştir. Fransız ressam Charles Philippon, La Caricature isimli gazeteyi çıkarıp karikatürlerin burada sergilenmesini sağlayarak bir ilki gerçekleştirmiştir. Bu noktadan sonra karikatür anlam kazanmaya başlamış ve daha da önemsenmiştir. Elbette engellemeler, uyarılar, sansürler karikatürün önüne geçmeye çalışmıştır ancak bir noktadan sonra bunun da önüne geçilmiştir.
Türkiye’de karikatür tarihi
Cumhuriyet’in kurulmasından sonra Cemal Nadir Güler ve Ramiz Gökçe karikatürün 2 önemli ismi olarak yola koyulmuşlardır. Bunun yanı sıra Yusuf Ziya Ortaç’ın “Akbaba” isimli dergisi de o dönemin parlayan yıldızlarından bir tanesidir. 2. Dünya Savaşı sonrası özgürlüklerin önünün açılması ve çok partili hayatın başlaması mizahı geliştirmiş çünkü karikatüristler daha rahat çalışmaya başlamış ve ortam da buna uygun hale gelmişti.
Sabahattin Ali ve Aziz Nesin’in birlikte çıkarttığı “Marko Paşa” o dönemin en önemli mizah dergisi olmayı başarmıştır. Bu dönemde mizahın kulvarı ve ilgi alanı da dönem içinde yaşanan olaylar nedeniyle farklılık göstermiştir. 1950 döneminde mizahta yeni bir arayış ve farklı bir boyut ortaya çıkmıştır. Ön plana çıkan eserler yazı ve söze gerek duymayan çizgisel karikatür olmuştur. Bunu sağlayan isimlerden bazıları:Turhan Selçuk, Nehar Tüblek, Ali Ulvi Ersoy, Eflatun Nuri Koç, Selma Emiroğlu, Semih Balcıoğlu, Suat Yalaz, Yalçın Çetin ve Oğuz Aral’dır. 70’li yıllarda Oğuz Aral, meşhur Gırgır dergisi ile birçok karikatüristi bünyesinde toplamıştır.
Günümüzde Karikatür ve Mizah
Olayların ve bakış açılarının farklılık gösterdiği bir toplumda elbette mizahçıların da bakış açısı ve gözlemledikleri farklı oluyor. Ülkemizde mizahçıların son zamanlarda yasal engeller, sansürler nedeniyle çok da rahat mizah üretip aktaramadıkları ortada. Buna rağmen hala dimdik ayakta durmayı başaran ve bu onurlu mücadeleyi devam ettiren dergilerimiz ve mizahçılarımız yoluna devam ediyor.
Bu isimlerden bazıları: Serdar Akkoyun, Alpay Erdem, Erdil Yaşaroğlu, Bahadır Baruter, Bülent Üstün, Emrah Ablak, Ersin Karabulut, Cengiz Üstün, Metin Üstündağ, Mehmet Çağçağ, Memo Tembelçizer, Kemal Aratan, Seyit Ali Aral, Gürcan Yurt, Güneri İçoğlu, Kemal Aratan, Cem Yılmaz, Yiğit Özgür, Serkan Altuniğne… Bu listeye elbette daha birçok isim eklenebilir…
Son zamanlarda daha çok sosyal medyada paylaşılarak okuyucuya ulaşıyor olsa da sıkı bir karikatür tutkunu kitle olduğu söylenebilir. İnsanlık var oldukça mizah da var olacaktır.
Birbirinden komik WhatsApp mesajlaşmaları!
Ünlülerin Instagram halleri!
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!