
Çam ağacı süsleme etkinliği!
Yılbaşına özel olarak çocuklar için ücretsiz olarak çam ağacı süsleme etkinliği düzenlenecek.
Capacity AVM, yılbaşı etkinlikleri kapsamında, çocuklarla birlikte “Magnet Çam Ağacı Boyama, Süsleme, Paketleme ve Ayna Yapım Atölyesi” düzenliyor.
Yeni yıla girerken çocukların hem kendi becerilerini kullanarak çalışmalar yapmasını hem de yeni yıl hediyeleri hazırlamasını hedefleyen atölyeye her yaştan çocuk katılabilecek.
Yılbaşı etkinlikleri kapsamında, ücretsiz olarak gerçekleşecek olan Çam Ağacı Süsleme Atölyesi ile çocuklar saat 14.00 ile 16.00’da 45 dakikalık çalışmalar yapacak.
Adres: Zeytinlik Mahallesi, Fişekhane Caddesi, No: 7 Bakırköy/İstanbul Telefon: 444 9 272
Etkinlik Tarihleri:29 Aralık 2016, Perşembe – 14:00
30 Aralık 2016, Cuma – 14:00
Fiyat: Ücretsiz
Çam ağacı özellikleri nelerdir?
Çam ağacı; İngilizce adı “Pinaceae” olan ve Türkçe’de “Pinus” olarak okunana Çamgiller familyasında bulunan 115’e yakın çeşidi olan iğne yapraklı bir kozalaklı ağaç türüdür. Genç çamların tacı genellikle konik dalları yatay dizilişlidir.
Yaşlı ağaçların tacı ise yuvarlak, düz ya da yayvan olabilir. Bu bilgilere göre çam ağaçlarının tacından onun yaşlı bir ağaç mı yoksa genç bir ağaç mı olduğunu anlayabilirsiniz.
Ülkemizde çam ağacı hemen hemen tüm bölgelerde yetişir. Çok çeşitli yüksekliklerde yetişen 10-20 m yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen, genellikle ormanlar teşkil eden iğne yapraklı ağaçlar. Açık tohumlu bitkilerin kozalaklılar sınıfındandır. Çamların 90 kadar türü vardır.
Tropik bölgelerin yüksek dağlarına kadar çok geniş bir yayılma alanı gösterdiklerinden, çok çeşitlilik gösterirler.
Çam türlerinin kurak yetişme yerlerinde de yetişmelerinin ve kurak toprakların ağacı olmalarının sebebi, iğne yapraklarının sert ve kalın epidermis tabakasından meydana gelmesi, uzun kök sistemleri ile derin toprak katlarının neminden faydalanmalarıdır.
Çamların toprak yönünden istekleri azdır. Bu nedenle diğer ağaçların yetişmediği topraklarda kolaylıkla yetişebilirler. Fakat kurak, kumlu, çakıllı topraklarda yetişen pek çok çam türleri olduğu gibi, asitli topraklarda ve hatta bataklıklarda yetişenler de vardır.
Çamın gövdesi dik, silindirik ve üst tarafı dallıdır. Kabuk esmer renkli ve pulludur.
Dalları uzun ve kısa sürgün olarak 2 çeşit sürgün meydana getirmekle karakteristiktir.
Kabuk ve odun kısmında reçine bulunur. Yapraklar iğnemsi, uzun veya kısa, sert ve koyu yeşil renklidir.
İkişer ikişer gruplar teşkil ederler ve kısa sürgünlerin ucunda bulunurlar. Çamların ömürleri 100 ile 1000 yıl arasında değişmektedir. Ancak dünyanın en yüksek ağaçlarından biri de yine bir çam türü (P.aristata) olup yaklaşık 4000 yaşındadır.
Erkek çiçekler sürgünlerin tepelerine yakın kısımlarında meydana gelirler. Çiçek tozları sarı renklidir.
Dişi çiçekler kozalak adı verilen çiçek durumları yaparlar. Kozalakta kanatlı tohumlar bulunur.
Ülkemizde yetişen çam türleri;
Kızılçam (Pinus brutia), Halepçamı (P.halepensis), Karaçam (P.nigra), Fıstıkçamı (P.pinea), Sarıçam (P.silvestris).
Yılbaşında neden çam ağacı süslenir?
Noel ağacı veya yılbaşı ağacı, Noel ve yılbaşında kullanılmak üzere, ışıklarla ve çeşitli süs eşyalarıyla donatılmış çam ağacıdır. Noel ağaçları Pagan geleneklerinden gelen bir gelenektir.
Yaprak dökmeyen ağaçları ve çelenkleri ölümsüz yaşamın simgesi olarak kullanmak, eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Yahudilerin ortak bir geleneğiydi.
Avrupalı paganlar arasında yaygın olan ağaca değer verme ya da kutsal sayma, Hristiyanlığı benimsemelerinden sonra, İskandinavyalıların şeytanı korkutup kaçırmak ve Noel zamanında kuşlar için bir ağaç hazırlamak üzere ev ve ambarlarını ağaçlarla donatma geleneği biçiminde sürdü.
Almanya’da da kış ortasına rastlayan tatillerde evin girişine ya da içine bir Yule ağacı konuyordu. Günümüzdeki Noel ağacının Almanya’nın batısından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Adem ve Havva’yı canlandıran bir oyunun ana dekoru, cennet bahçesini temsil eden ve üzerinde elmaların bulunduğu bir çam ağacıydı. Adem ve Havva yortusunda (24 Aralık) Almanlar evlerine böyle bir cennet ağacı dikerler, üzerine Komünyon’daki kutsanmış ekmeği simgeleyen ince, hamursuz ekmek parçaları asarlardı.
Yapılan ekmeklerin yerini daha sonra değişik biçimlerdeki çörekler aldı. Ayrıca bazı yerlerde İsa’yı simgeleyen mumlar eklendi. Noel mevsiminde ağaçla aynı odada Noel piramidi de bulunurdu. 16. yüzyılda Noel piramidi ve cennet ağacı birleşerek Noel ağacını oluşturdu.
İngiltere’ye 19. yüzyıl başlarında ulaşan Noel ağacı, Kraliçe Victoria’nın eşi Alman Prens Albert’in desteği ile bu yüzyılın ortalarında yaygınlaştı. Gelenek Avusturya, İsviçre, Polonya ve Hollanda’da da yaygındı. Japonya ve Çin’e 19. ve 20. yüzyılda ulaşan Noel ağaçları ince işlenmiş kağıt süslerle donatılmaya başlandı.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!