
Çarpım tablosunu ezberlemek neden zor?
Çarpım tablosunda bazı işlemlerin neden daha kolay, bazılarının ise neden daha zor ezberlendiği belli oldu…
Ezber yapılırken kafiyenin akılda tutmayı kolaylaştırdığı belirlenirken, belli bir kural olmaması nedeniyle 6, 7 ve 8’li işlemlerin daha zor ezberlendiği tespit edildi.
Fransız matematik uzmanı ve psikolog Nicolas Gauvrit, çarpım tablosundaki bazı işlemlerin neden akılda zor kaldığı sorusuna yanıt buldu.
Yıllardır bilim insanlarının kafasını meşgul eden soruya üç açıklama getiren Gauvrit, çarpma işleminin sonucunun çarpılan sayılarla kafiyeli olmamasının ezberi zorlaştırdığını belirtti.
5×5=25 veya 6×6=36 işlemlerinde kafiye (mısra sonlarındaki yazılışları ve okunuşları aynı, anlamları ve görevleri farklı kelimelerin, eklerin benzerliği) bulunduğunu, bu nedenle kolay akılda kaldıklarını belirten Gauvrit, sayılar ve sonucun birbiri ile uyumlu olmadığı 7×8=56 gibi işlemlerin daha zor ezberlendiğini söyledi.
Nicolas Gauvit, 3×4=12 gibi küçük sayıların çarpımının günlük hayatta daha sık kullanıldığı için daha kolay hatırlandıklarını da kaydetti.
Fransız matematikçi, 10 ile çarpımlarda sonuca sadece 0 eklenmesinin, 5 ile çarpımlarda da sonucun 5 ya da 0 ile bitmesinin ezberi kolaylaştırdığını ifade etti. Ancak 6, 7 ve 8’ler için böyle kolay bir yöntemin bulunmadığını da vurguladı.
Siz de çarpım tablosunu ezberlerken zorlandınız mı?.. Bir matematik işleminin zor olmasının sebebinin edebiyat derslerinde öğrenilen kafiye (uyak) olması da ilginç değil mi?.. Hayat bütünüyle ders gibi, değil mi :-))
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!