
Çaydan elektrik üretilecek!
Türkiye’de tüketimi oldukça fazla olan çayın atıklarından elektrik üretilmesi için çalışmalar başladı.
ÇAYKUR tarafından fabrikalarda işlenen çaydan kalan atıklarından yüksek derecede ısı ile metan gazı elde edilmesi yöntemiyle elektrik üretilmesi için çalışma başlatıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde yer alan ve 2011 yılında faaliyete geçen Enerji Tarımı Araştırma Merkezi’nde tarımsal atıkların biyoyakıta dönüştürülmesiyle ilgili çalışma başlatıldı.
Yapılan çalışmalar sırasında çay atığıyla ilgili araştırma için ham maddeyi ÇAYKUR’dan aldıklarını söyleyen Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Mustafa Acar, “ÇAYKUR’dan bize atıklarla ilgili problem yaşadıklarını belirtmişlerdi.
Biz de onlara çay yapraklarının işlenmesinin ardından arta kalan atıkların katı yakıt haline dönüştürülebileceğini belirttik. Onlar da elektrik enerjisine dönüştürülmesinin mümkün olup olmadığını sordular.
Biz de piroliz yöntemi (atıkların yüksek sıcaklıkta ısıtılıp metan gazı elde edilmesi) ile atıklardan metan gazı elde edilebileceğini bu gazında yakılmasıyla elektrik üretiminin yapılabileceğini söyledik.
ÇAYKUR piroliz tercihine sıcak baktı ve çay atıklarının piroliz yöntemiyle değerlendirilmesiyle ilgili çalışma başlattıklarını biliyoruz” dedi.
Yıllık atık miktarı 45-50 bin ton
ÇAYKUR’un yıllık yaklaşık 20-25 bin ton çay atığının oluştuğunu dile getiren Acar “Diğer özel çay fabrikalarıyla birlikte yıllık atık miktarı yaklaşık 45-50 bin tona ulaşıyor.
Bu atıkların aslında tamamı biyoyakıta (Biyokütleden elde edilen ve yakıt olarak kullanılan madde. [Biyokütle; Belirli bir alan ve hacimde bulunan canlı ağırlığı]) dönüştürülebilir. Çay atıkları piroliz yöntemi ile de işlenebilir, katı yakıta da dönüştürülebilir. Çok ciddi bir potansiyel olduğu ortadadır.
Bu atıkların biyoyakıta dönüştürülmesi hem ciddi bir geri kazanım sağlayacak hem de çevreye olumsuz etki oluşturmasını ortadan kaldırılacak” diye konuştu.
Acar, mevcut durumda çay atıklarının bir kısmının çiftçilere gübre olarak verildiği kalan kısmının ise muhafaza edildiğini söyledi.
ÇAYKUR ise yaklaşık 25 bin ton çay atığının piroliz yöntemiyle dönüştürülerek elektrik üretilmesi için çalışmalarına hız verdi. Rapor sonucunda projenin uygulanabilir bulunması halinde gerçekleştirileceği bildirildi.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!