
Çek Cumhuriyeti adını değiştirdi
Çek Cumhuriyeti’nin resmi adı Çekya oldu. Çekya nasıl bir ülkedir? Çek Cumhuriyeti ya da Çekya hakkında bilgi…
Çek Cumhuriyeti ismini resmen değiştirerek Çekya yaptı.
Prag yönetimi yürürlüğe giren resmi değişikliği ve ülkenin yeni adının İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Arapça ve Çince’deki versiyonlarını başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşlara bildirdi.
Peki, Çekya nasıl bir ülkedir?
Çekya’nın kuzey komşusu Polonya, batı ve kuzeybatı komşusu Almanya, güney komşusu Avusturya ve doğu komşusu Slovakya’dır.
Çekya’nın başkenti Prag’tır. Başkent Prag dışındaki önemli şehirleri Brünn, Ostrava, Pilsen, Olomuts, Liberec’dır.
Bugün Çek Cumhuriyeti’nde yaşayanların ataları, 5. Yüzyılda Karadeniz’den ve Karpat dağlarından Orta Avrupa’ya gitmiş Slavlardır.
9. yüzyılda Hıristiyanlığı kabul eden Çekler, bağımsızlığını ilan edince, tarihin ilk Bohemya Devleti olan “Büyük Moravya Prensliği” kurulmuştur.
Avrupa’nın en güçlü devletlerinden olan Bohemya, aynı zamanda Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’nun da parçasıydı. Bohemya halkı, 15, 16. Ve 17. Yüzyılları savaşlar içinde geçirdi.
Bölge yavaş yavaş, Habsburg yönetimine girdi. Daha sonra da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun bir parçası oldu.
Birinci Dünya Savaşı, Avrupa haritasını alt üst edince, Slovakya, Bohemya, Moravya, Silezya ve Karpatlar birleşip Çekoslavakya devletini kurdular.
İkinci Dünya Savaşı sırasında ise Slovakya, Çekoslovakya’dan ayrıldı. Savaşın bitmesiyle Çekoslovakya yeniden bir araya geldi. Ülke yönetimi 1948 yılında komünistlerin eline geçti. Ve bu tarihten itibaren 41 yıl süresince Çekoslovakya bir Doğu Bloku ülkesi oldu.
Ülkede 1968 yılıyla birlikte siyasi bir liberalleşme yaşandı ve adına “Prag Baharı” denildi. Ancak SSCB ülkeyi işgal etti. Çekoslovakya 1989 yılında tekrar kapitalizme döndü.
Günümüzde Çek Cumhuriyeti çok partili parlamenter sistem ile yönetilmektedir.
Ülke toprakları 1 Ocak 1993 tarihinde herhangi bir savaş yaşanmadan Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak ikiye ayrıldı.
Çek Cumhuriyeti ya da yeni yapılan değişiklikle Çekya, 1999 yılında NATO’ya, 2004 yılında da Avrupa Birliği’ne katıldı.
Çekya’da nüfusun yaklaşık yüzde 60’ının dini inancı bulunmamaktadır. Nüfusun yüzde 94’den fazlası Çeklerden oluşur, çok küçük bir Slovak, Alman ve Polonyalı nüfus Çekya’da yaşamaktadır.
Nüfus kentlerde yoğunlaşmaktadır. En kalabalık şehir başkent Prag’tır.
Çekya’nın batısındaki Bohemya yüksek olmayan dağlardan ve bu dağların ortasındaki nehir, tepe ve platolardan oluşur. Buna karşılık ülkenin doğusundaki Moravya oldukça dağlıktır.
Başkent Prag, İkinci Dünya Savaşı’nda “Hitler’in bile bombalamaya kıyamadığı” şehir olarak tarihe geçmiştir. Prag’a, Avrupa’nın kalbi denilmektedir.
Prag, kalesi, 10. Yüzyıldan kalma eski şehri ve 15 yüzyıldan kalan yeni şehri ile adeta sokak sokak tarih kokar.
Prag, tıpkı Paris gibi 10 bölüme ayrılmıştır. Eski şehir, Prag 1’dir. Hemen hemen bütün tarihsel yapılar Prag 1’in içindedir. Eski şehir, yeni şehir, dünyanın en büyük antik kalesi olarak kabul edilen Prag Kalesi, Yahudi Mahallesi bu yerler arasında sıralanabilir.
Eski ve yeni şehirde sayısız tarihi bina ve heykel, hiç bozulmadan günümüze kalmıştır.
Prag’da en ilgi çeken yerlerden biri de “Astronomi Saati”dir.
Saatin bir de masalsı hikayesi bulunmaktadır:
“15. Yüzyıl sonlarında Hanus isimli bir mimar saati yapmıştır. Hanus saati aslında insanlara bir mesaj vermek için yapmıştır. Bu mesaj da hayatın geçiciliğidir.
Saat bir anda çok meşhur olur. Avrupa’nın her yerinden insanlar saati görmek için Prag’a akın ederler. Avrupa’nın başka şehirlerinden de Hanus’a kendi ülkelerinde benzer bir saat yapması için teklifler gelmeye başlar. Bu teklifler Kral’ın da kulağına gidince, Kral, mimarın saati başka bir yere de yapmasını önlemek için onun gözlerine mil çektirir. Kör olan Hanus da kendini saatin mekanizmasına bırakarak intihar eder. Asıl amacı saati bozmaktır, saati bozarak intikamını alır. Saati 50 yıl kadar çalıştıramazlar, daha sonra başka bir saat ustası onarır.”
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!