
Çikolata kilo aldırmıyor mu?
Yıllardır kilo alma endişesiyle yediğimiz çikolata kilo yapmıyor olabilir mi aslında? Çikolata yerken nelere dikkat etmeliyiz?…
Çikolata hep taşıdığı yüksek kalori nedeniyle kilo aldıran bir yiyecek olarak bilinir. Ancak çikolata özellikle de bitter çikolata adını verdiğimiz acı çikolata, içerisinde bulunan antioksidan maddeler nedeniyle kilo vermek için de kullanılabiliyor.
Günde tüketeceğiniz iki parça bitter çikolata zayıflamanın kolay ve doğal bir yolu olarak dikkat çekiyor. Çikolatayı çok seviyorsanız ve yemeden duramıyorsanız, çikolata sevginizi kilo almak yerine zayıflamak için kullanabilirsiniz. Ancak bunun tek bir yolu var; bitter çikolata tüketmek. Peki bitter çikolata nasıl kilo vermeyi sağlıyor?
Bitter çikolata normal çikolataya nazaran daha fazla kakao ve daha az şeker içermektedir. Bu yönüyle bitter çikolatanın metabolizma hızını çoğaltan ve vücudun tatlı ihtiyacını daha düşük bir kalori düzeyiyle gideren bir yönü vardır. Bu nedenle aşırı bir biçimde tüketilmediğinde özellikle diyet yaparken açlık krizi ve şeker yoksunluğuna kapılanlar için bitter çikolata önemli bir yardımcıdır.
Beyaz çikolata ise ağırlıklı olarak % 20-45 kakao yağı içerir. Bitter çikolata % 43 kakao içerir, sütlü çikolata % 25 kakao ve % 14 süt tozu içerir. Bu sebeple kilo verme aşamasında tercih etmemiz gereken çikolata grubu bitter çikolatadır. İçeriğinde en az %60 kakao içeren ve güvenilir markaların ürünlerini tüketmeliyiz. %70 ve üzeri kakao içeren çikolatalar çok daha iyidir ancak piyasada kolay bulunmazlar. Sütlü ve beyaz çikolatalardaki kakao miktarları çok daha az olduğu için bitter çikolatanın faydası onlar için geçerli değildir.
Bitter çikolata içerdiği kalsiyum, fosfor, demir ve çinko gibi mineraller sayesinde kanser ve kalp hastalıklarından korunmada olumlu etkiye sahiptir. Bunun dışında kakao içinde bulunan bakır ve magnezyum da kalp sağlığı için önemli minerallerdir ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olurlar. Araştırmalar haftada 2-3 kez tüketilen az miktardaki siyah çikolatanın kan basıncını düşürmede etkili olduğunu göstermektedir.
Bitter çikolatanın içerisinde yer alan polifenol adı verilen bitkisel kimyasallardan dolayı oldukça etkili bir antioksidan yiyecek olarak bilinir. Ayrıca içerdiği phenethylamine nedeni ile sinir sistemini uyarır ve rahatlatır. Bitter çikolata mutluluk hormonu (endorfin) sağladığı için kendinizi iyi hissetmenizi sağlar ve ağrıları dindirir. Salgıladığı seratonin sayesinde vücudumuz için adeta antideprasan görevi görür.
Çikolatadan vazgeçemiyorsanız ve kilo problemi yaşıyorsanız günde belli bir miktarın üzerine çıkmadan yediğiniz çikolatalar sağlığınız için bir tehlike oluşturmaz. Çikolata bilinenin aksine zararlı değil, vücut için oldukça yararlıdır. Çikolatalardaki kakao miktarı yüzde 10’dan yüzde 95’lere kadar çıkabilir. Kakao yüksek oranda antioksidan içeren besinlerden biridir. Bu nedenle yediğiniz çikolatanın içindeki kakao ne kadar fazlaysa, vücut için o kadar yararlıdır. Ancak yine de fazla tüketilmesi kilo aldırır.
Ne kadar tüketmeliyiz?
Haftada 2-3 kez 30-60 gram kadar tüketilmesi sağlık açısından faydalı olacaktır. Ancak bazı kişilerde çikolata tüketimi bağımlılık yapabiliyor. Bu kişiler eğer önerilen miktarlarda tüketemeyeceklerse doymuş yağ ve kalorisi yüksek olan çikolata tüketimini tamamen kesmeleri daha doğru olacaktır.
Çikolatada fındık, üzüm, badem gibi kuruyemişlerin kullanılmış olması besin değerini artırır. Atıştırırken kalori miktarı kontrol edilerek besleyici özellikteki bu tip çikolatalar da ara öğün olarak seçilebilir.
Kilomuzu korumaya veya kilo vermeye çalışırken yediğimiz çikolatarda dikkat etmemiz gereken bir konu daha vardır. O da çikolatayı yediğimiz saat! Günün erken saatlerinden metabolizma daha çok çalıştığı için ekstra kaloriler kolayca yakılabilir. Çikolata grubunu 08.00-17.00 saat aralığında tüketmeye çalışın.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!