Çin Hakkında Genel Bilgiler
Kısaca Çin olarak bildiğimiz Çin Halk Cumhuriyeti Asya’nın en büyük ülkelerinden birisidir. 9.596.961 kilometrekarelik yüzölçümü ve 1.376.049.000 kişiden oluşan nüfusuyla hem nüfus hem de alan olarak son derece büyük bir ülke olan Çin’in 5 bin yıllık köklü bir tarihi vardır. Daha evvelki yıllarda dışa kapalı bir politikası olan Çin’in, günümüzde dünyanın en önemli ekonomik güçlerinden birisi haline gelmiştir. İşte Çin Halk Cumhuriyeti hakkında merak ettiğiniz her şey…

Çin Nerededir?
Doğu Asya’da bulunur, kuzeyinde Moğolistan, kuzeydoğusunda Rusya ve Kuzey Kore, doğusunda Sarı Deniz ve doğu Çin Denizi, güneydoğusunda Güney Çin Denizi, güneyde Vietnam, Laos, Birmanya, Hindistan, Bhutan ve Nepal, güneybatıda Afganistan, Pakistan, Tacikistan, Kazakistan ve Kırgızistan ile çevrilidir.
Çin’in Şehirleri
2020 yılı itibariyle 686 şehirden oluşmaktadır. Nüfusu oldukça kalabalıktır.
Pekin, Vuhan, Şanghay, Guangzhou, Çongçing, Tientsin, Xian, Hangzhou, Shenzhen, Hong Kong, Nankin, Çengdu, Harbin, Şenyang, Qingdao, Çengçou, Jinan, Çangçun, Foshan, Guillin en önemli şehirleri olarak sıralanabilir. Wuhan şehri koronavirüsün ortaya çıktığı şehir olarak da bilinmektedir.
Bölgeleri ve Başkenti
Çin Halk Cumhuriyeti’nde iktidarda, tek parti olan Komünist Parti vardır. Çin Halk Cumhuriyeti’nde 3 yönetimsel bölüm vardır: eyalet, ilçe ve belde. Son dönemlerde eyaletlerin altında il, beldelerin altında da köyler de bulunmaktadır. 33 eyalet, 333 il, 2862 ilçe, 41.636 belde ve çok sayıda köyden oluşur. Çin’in başkenti Pekin’dir.

Hangi Diller Konuşulur?
Çin’de 292 dil konuşulmaktadır. Ülkenin resmi dili Çincedir. En tanınan ve bilinen diğer diller ise Moğolca, Tibetçe ve Uygurcadır. Çin’de Çin alfabesi kullanılır.
Din ve İnanç
Çin’de din anlamında çoğulculuk hakimdir. Ülkede, Budist, Taocu ve diğer folklorik dinlere ait çok sayıda tapınak bulunur. Yapılan araştırma ve istatistikler sonucu Çin’de yaşayan yaklaşık 700 milyon kişinin herhangi bir dine inanmadığı saptanmıştır. Resmi rakamlara göre ise Çin’de yaşayan nüfusun yüzde 80’inin Çin dinlerine mensup olduğu, yüzde 6.3’ünün ateist, yüzde 6.2’sinin Budist, yüzde 2.3’ünün de Hristiyan olduğu belirlenmiştir.
İklim ve Hava Durumu
yüzölçümü oldukça büyük bir ülkede iklim de buna paralel olarak çeşitlilik göstermektedir. Çin’in güneydoğu kesimleri subtropikal iklimin etkisinde iken, kuzeybatı kesimleri karasal iklim özelliği gösterir. Güney kesimlerde özellikle sahilde Musonlar etkilidir. Yaz mevsiminde nemli rüzgârlar eser. Kışın esen rüzgârlar ise nispeten daha kurudur. Musonlar ülkedeki yağış miktarını ve yağış dağılımını belirleyici en önemli etkendir.
Çin Kültürü
Çin‘in halkı oldukça gelenekçidir. Geleneksel örflerine sıkı sıkıya bağlı olan Çinliler için sevgi ve özellikle de saygı oldukça önemlidir. Sayısız etnik grubun bir arada yaşadığı Çin’de halk, özellikle yabancılara karşı da oldukça saygılıdır. Turistlere saygılı ve ince davranılır. Toplumda bir kişiyi elle işaret ederek göstermek saygısızlık olarak kabul edilir.
Çin’de hemen herkes İngilizce bilmektedir. Bu sebeple turist olarak giden bir kişi adres soma, alışveriş etme gibi durumlarda sıkıntı çekmez. Çin’de raylı sistem hayli gelişmiş olduğundan ulaşım konusunda sıkıntı çekilmez. Taksi kullanımı yaygın olan Çin’de pek çok yere de taksiyle ulaşılabilir.

Çin Mutfağı
Çin’in yemek mutfağı çeşit bakımından son derece zengin bir mutfaktır. Mutfağı Uzakdoğu’da dahi Çinlilerin yaşadığı kesimlerde farklılılar gösterir. Sebze ağırlıklı yemekler sıkça tüketilir.
- Çin yemekleri genelde wok denilen çukur tavalarda pişirilir ve çubuklarla yenilir. Soya fasulyesi, soya sosu, soya sütü, soya filizi ve tofu sık kullanılır.
- Pilav ve pirinçten yapılmış yemekler de sık tüketilir.
- Çin mantısı ve Çin böreği oldukça meşhurdur.
- Pekin ördeği Çin’in milli yemeğidir.
- Balık, su ürünleri, domuz eti ve tavuk eti de en çok tüketilen et çeşitlerindendir.
- Noodle, acılı ekşili çorba, Lumpia, dondurma kızartması gibi yemekler de Çin’in mutfağında tadılacak yemekler olarak sıralanabilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!