
Çinko hangi besinlerde vardır?
Çinko hangi besinlerde bulunur? Çinkonun vücudumuza yararları nelerdir? Çinko eksikliği nelere sebep olur?
İnsan, hayvan ve bitkiler için ihtiyaç duyulan bir element olan çinko, birden fazla biyolojik oluşumda kullanılır ve hayati bir değere sahiptir. İnsan vücudunda 300’ü aşkın enzimin oluşmasında rol alan ana unsurlardan biridir. İskeletimizdeki kemiklerde ve kas yapımızda vücudumuzda bulunan çinkonun toplam %90’lık bir kısmı bulunmaktadır. Organlarda da, hücrelerde de; kısacası vücudun tüm bölümlerinde de çinko yer alır.
Vücumuzdaki toplam çinko ağırlık 2-3 gramdır. Çinko, DNA’nın yaratılış aşamasında rol alır, koku alma duyusunu geliştirir, enzim salgılanmasına yardımcı olur, bağışıklık sistemini düzenler ve protein üretimi konularında etkin rol alır. Özellikle proteinle yakın ilişki içindedir ve protein ağırlıklı besinlerde çinko bulunur.
Et, deniz ürünleri, baklagiller, tahıllar, yumurta, fındık, süt ve süt ürünleri ile lifli besinler bol miktarda Çinko içeren besin maddeleridir.
Çinko içeren besinler şunlardır;
Kırmızı et: Kuzu eti ve sığır eti gibi pek çok ürün yüksek çinko değerlerine sahiptir. 100 gram kuzu eti, insan vücudunun günlük çinko ihtiyacının yüzde 50’sini karşılamaktadır. Ancak et tüketirken yüksek kolesterol değerlerine de dikkat etmek gerekir.
Kabak çekirdeği: 1 avuç kabak çekirdeği, günlük çinko ihtiyacının yüzde 20’sini karşılamaktadır. Kabak çekirdeği çinkonun yanı sıra fosfor, demir, bakır ve magnezyum da içerir. Bu yönüyle faydalı kuruyemişler arasında yer almaktadır.
Badem: Günlük yiyebileceğiniz bir avuç badem, ihtiyacınız olan çinkonun yüzde 24’lük bir kısmını karşılamak için yeterlidir. Bu da sayısal olarak bir avuç bademde 3.5 miligram çinko olduğu anlamına gelmektedir.
Ispanak: Günlük yiyebileceğiniz 100 gram miktarındaki ıspanakta, ihtiyacımız olan çinko miktarının yüzde 4’ünü karşılar. Bu da oran olarak 0.5 miligramlık bir çinko demektir. Ispanak, çinkonun yanında K vitamini, C vitamini ve E vitamini gibi pek çok vitamin içeriğine de sahiptir.
Bunların dışında birçok besinde de çinko bulunur. Bunlardan başlıcaları; bezelye, fasulye, kuru fasulye, kuzu ciğeri, domates, kabak, yengeç, karides, hindi eti, tavuk eti, kakao tozu, bitter çikolata, enginar, yer fıstığı, kaju, yumurta, süt ve muz gibi ürünler başlıcalarındandır.
Çinko eksikliği nelere sebep olur?
* Tırnak yapısı bozulur ve çabuk kırılmaya başlar.
* Vücutta meydana gelen yaralar çok geç iyileşir.
* Sürekli yorgunluk hali oluşur.
* Vücutta ödem oluşur ve ödemin atılması zorlaşır.
* Böbrek, pankreas ve karaciğer daha yavaş çalışmaya başlar. Bu da çeşitli sağlık problemlerine sebep olur.
* Saçlar parlaklığını yitirir, matlaşır ve dökülmeye başlar.
* Cilt sağlığını olumsuz etkiler. Cilt mat bir görünüm alır, akne problemleri başlar.
* Şeker tüketme ihtiyacı artar.
* Bağışıklık sistemini olumsuz etkiler ve vücut direncini düşürür.
* Damak tadı bozulur, besinlerden tat almak zorlaşır.
* Üreme hormonları sağlıklı çalışamaz.
Çinkonun en önemli faktörü strestir. Stres ve çinko, birbirini tetikleyen iki unsurdur. Vücutta çinko eksikliğinde otomatikman stres meydana gelir ve sürekli stres seviyeniz yükselir, aynı şekilde yüksek stres seviyesi de vücuttaki çinkonun giderek azalmasına neden olur. Bu nedenle stresli bir hayattan uzak durmakta fayda vardır. Eğer buna engel olamıyorsanız, çinko içeren besinleri daha sık tüketmeniz yararlı olacaktır.
Çinko başta göz sağlığı olmak üzere birçok organa iyi gelmektedir. Gözlerin retina kısmında bol miktarda çinko bulunmaktadır ve beden yaşı ilerledikçe bu retinadaki çinko oranı azalır ve göz hastalıkları oluşmaya başlar. Bu yüzden mutlaka çinkoyu vücuttan eksik etmemek gerekmektedir. Bunun dışında çinko katarakta ve gece körlüğüne karşı da koruyucu faktör rolündedir.
Vücuttaki insülin hassasiyetinin yükseltilmesini sağlar. Böylelikle daha zor kilo alırsınız ve daha rahat yemek yemeye başlarsınız. Bu nedenle çinko yönünden zengin besinlerle zayıflamayı kolaylaştırabilirsiniz.
Çinko, vücuttaki atletik yapıyı ve bu yapı için gerekli olan gücü sağlar. Çünkü bünyesinde yeterli derecede çinko bulunan bir bireyin, spor yaptıktan sonraki süreçte vücudunda testosteron seviyesi ve büyüme hormonları daha sağlıklı seviyelerde salgılanır.
Hafızaya da iyi gelir ve antioksidan etkisi sayesinde beyinde herhangi bir zarar verici metalin birikmesini ve beynin zarar görmesini engeller. Bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Cildin ve kasların erken yaşlanmasını önler. Hücre yenilenmesini destekleyerek cildi güzelleştirir, tırnakları güçlendirir ve saç dökülmesini önler.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!