
Çörek otunun faydaları nelerdir?
Çörek otu nerelerde bulunur ve hangi hastalıklara iyi gelir? Çörek otunun faydaları nelerdir?..
Anavatanı Doğu Akdeniz ve Güney Avrupa olan çörek otu bitkisi, Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde ve dünyanın birçok ülkesinde yetişen ince yapraklı, yaklaşık 40 cm boylarında otsu tarla bitkisidir. Çörek otu diye kullandığımız küçük siyah tanecikler, bu bitkinin dallarında yetişen kapsül içindeki tohumudur. Bu tohumlar olgunlaşınca toplanır ve kurutulur.
Hz. Muhammed‘in çörek otuyla ilgili bir hadisi bulunmaktadır. Hz. Peygamber bu hadisinde şöyle demiştir: “Çörek otuna devam ediniz, zira çörek otunda ölümden başka her derde fayda vardır.”
Faydalı olduğu yüzyıllardır bilinen çörek otu, protein, karbonhidratlar ve bitkisel yağlardan oluşur. Nigellon, thymoquinon, linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, A vitamin, B vitamini ve C vitamini içerir.
Çörek otunun faydaları nelerdir?
– Çörek otu bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Antioksidan özelliği vardır.
– Çörek otunun içindeki iltihap önleyici madde eklem iltihabı için yararlıdır.
– Prostat, meme, kolon ve cilt kanserini yavaşlatıcı etkinliği bulunur.
– Karaciğeri koruyucu özelliği çörek otu faydaları içindedir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırma karaciğer kanserine karşı koruyabileceğini göstermiştir.
– Kandaki şeker miktarını düşürücü etkisi vardır.
– Alerjik rahatsızlıklara iyi gelir.
– Mide zarını tahriş eden etkenlere karşı mide zarını korur.
– Çörek otunun kullanımı nefes borusu adalesini genişletme etkisinden dolayı nefes darlığında yararlıdır.
– Kalp sağlığını korur.
– Vücudu tahrip eden mikroplara karşı vücut direncini artırır.
– Egzama gibi rahatsızlıklarda çörek otu iyi bir iyileştiricidir.
– Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
– Çörek otu taneleri farenjit, grip, paralizi, karın ağrısı ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
Çörek otu nasıl bir bitkidir?
Çörek otu (Nigella), düğün çiçeğigiller familyasından yaklaşık 14 türü kapsayan bir yıllık bitki cinsidir.
Çörek otu, tohumlarından çoğalan otsu bir bitkidir. Kumlu gevşek toprakları sever, çiçeklenme dönemine kadar su ister daha sonra sulanmaz.
Tohumları kozalak (kapsül) içerisinde olgunlaşır. Tohumları 2–3 mm boyunda 3 yüzeyli mat olmayan siyah renklidir. Yağ oranı %18 olan çörek otu, çok yağlı bir tohum değildir.
Melanthin büyük dozlarda alındığında zehirlidir ve nigelline ise felç edebilir. Bundan dolayı bu baharat belirli miktarlarda kullanılmalıdır.
– Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir.
– Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
– Kan şekerini düzenler.
– Yorgunluk halini giderip zindelik verir.
– Damar sertliği, damar tıkanıklığı hastalıklarını önler.
– Hazmı kolaylaştırır.
– Vücuttaki zehirleri süzerek atar.
– Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
– Alerjiyi önler.
– Saç dökülmesi ve kepeğe karşı haricen sürülür. Saçları besler.
– Grip, nezle, baş ağrısına burundan damlatılarak (3 damla) kullanılır.
– Göze 2 damla damlatılırsa, gözdeki mikropları öldürür.
– Ağrıyan yerler çörek otu yağı ile ovulur.
– Doğal nemlendirici olarak kullanılabilir.
– Saçların beyazlamasını önler ve durdurur.
Çörek otunu nerelerde bulabiliriz?
Çörek otunu aktarlarda ve baharatçılarda bulabilirsiniz. Satılan çörek otunun tamama yakını ithaldir, yani yurt dışından gelmektedir. Çörek otu aktarlarda çoğunlukla çiğ olarak bulunur.
Son zamanlarda ithal çörek otlarının bir kısmı kavrulmuş olarak satılmaktadır. Kavrulmuş çörek otunun hiçbir tedavi değeri yoktur. Kavrulmuş ve çiğ çörek otunu görünüş olarak birbirinden ayırt etmek imkansızdır. Çiğ çörek otu çiğnendiğinde oldukça rahatsız edici acı tadı vardır. Islak pamuğa ekildiğinde bir haftada filizlenir. Kavrulmuş çörek otu çiğnendiğinde ise ağzınıza acı tat gelmez, hoş bir kokusu vardır ve ıslak pamukta filizlenmez. Rengi daha mat görünür.
Çörek otu tohumlarının ya da yağının yukarıda bahsedilen olumlu ve tedavi edici etkisinin yanında, uygunsuz ve özensiz kullanımına bağlı olarak istenmeyen hatta beklenenin aksi etkilerinin görülebileceği dikkate alınmalıdır.
Bitkinin tohumları veya yağının şifa verici olması için hem yöntem hem de miktar olarak uygun alınmasına özen gösterilmelidir. Çörek otunun bahsedilen faydalarını görmek için çörek otunu birkaç kez kullanmak yetmez, düzenli ve uzun süre kullanılmalıdır. Çörek otu yeterli miktarda omega-3 içerir, buna ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!