
Demirhindi meyvesinin faydaları nelerdir?
Demirhindi nasıl bir meyvedir, hangi bölgelerde yetişir? Demirhindi meyvesinin faydaları nelerdir?
Demirhindi, baklagiller familyasından Afrika kökenli bir ağaç türüdür. Bütün tropikal ülkelerde, özellikle Hindistan ve Mısır’da yetiştirilir. Demirhindi, Hint hurması olarak da bilinir.
Demirhindi, 20-25 metre boyunda büyük bir ağaçtır. Ortalama 150 yıllık ömrü olan bu ağaçtan yılda 225 kilograma kadar meyve alınabilir. Çiçekleri, dalların ucunda sarı ya da kırmızımsı salkımlar halinde bulunur. Yaprakları yem olarak kullanıldığı gibi kaynatılarak da içilebilir. Hindistan, Senegal, Sudan, Orta Amerika, Guatemala, Meksika yetiştiği ülkelerdir. Eski Yunanlılar ve Mısırlılar İ.Ö 4.yy’da demirhindiyi kullanmaya başlamışlardır. Afrika’nın bazı bölgelerinde kutsal ağaç olan demirhindinin meyve ve kabukları fillere uysal olmaları için yedirilmektedir.
Demirhindi ağacının meyvesi keçiboynuzu meyvesine benzer. Bunlar yenilebilir, reçel ve şerbet yapımında kullanılabilir. Demirhindi ağacının olgunlaşmış meyveleri genellikle baharat olarak kullanılır. Bu baharatın tadı ekşidir ve çok besleyicidir. Birçok yemeğe, salatalara, çorbalara, turşulara katılır. Üzerine toz şeker serpiştirilerek çiğ olarak da tüketilebilir.
Koyu kestane rengindeki demirhindi meyvesinin müshil ve iç yumuşatıcı bir etkisi vardır. Bilinen alerjik ve zehirli bir etkisi yoktur ve rahatlıkla kullanılabilir. Papatya tozu ve sinamekiyle karıştırılarak macun da yapılabilir.
Susuzluk giderici olarak ünlenen bu bitki Osmanlı tıbbı ve mutfağına da girmiştir. Susuzluğu kesmesi, kusma, ateş ve iç sıkıntısına iyi gelmesiyle tarihte ünlüdür. Demirhindinin hurma, şeker, bal, kakule, karanfil, kişniş tohumu ile yapılan şurubu dünyanın birçok yerinde serinletici bir içecek olarak tüketilmektedir. Bu şerbet Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman‘ın en sevdiği içeceklerden bir tanesi olarak bilinir.
Demirhindi meyveleri, yaprakları, tohumları geleneksel tıpta kullanılır. Baharat olarak ise meyveleri bütün olarak veya sadece etli kısımlarıyla kullanılır. Sanayide şekerlemelere kıvam verici olarak eklenir.
Demirhindi meyvesinin içinde protein, şeker, pektin, A, B1, B2, B3, B5 , B6 ,C vitaminleri, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, selenyum, bakır gibi mineraller bulunur.
Demirhindi şerbeti nasıl hazırlanır?
Malzemeler
* 300 gram demirhindi meyvesi
* 2 litre su
* 3 kg şeker (veya bal)
Hazırlanışı
Meyveler suyla kaynatılıp süzülür, elde edilen sıvıya şeker eklenip yeniden birkaç dakika daha kaynatılır. Biraz soğuduktan sonra yeniden süzülür. Şerbet, soğuk olarak servis edilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!