
Diş taşı nedir? Neden oluşur?
Diş taşı ya da tartar, sertleşmiş bakteri plağıdır. Peki, diş taşına ne sebep olur? Diş taşını temizletmek gerekir mi?
Bakteri plağı, dişler üzeri girintilerde, dişler arasında, dişle dişin birleşme yerlerinde kalan gıda artıkları ile mikroorganizmaların birleşmesiyle oluşur.
Diş ve diş yüzeyleri iyi temizlenmediğinde üzerinde bakteri plağı birikir. Tükürüğümüzün içindeki kalsiyum ve fosfatın yardımıyla bu bakteri plağı zamanla daha katı ve sert hale gelir. Diş taşı, diş üzerindeki sarı ya da kahverengi görüntüsüyle kolayca fark edilir. İşte, görünüm olarak da hiç de hoş olmayan diş taşı bu şekilde oluşur. Diş taşına, “tartar” da denilmektedir.
Herkeste diş taşı olmaması ya da az veya çok olmasında en önemli belirleyici tükürüktür. Bazı kişilerin tükürüğünün yapısı, diş taşı oluşumunu artırır.
Diş taşları, tükürüğün en çok biriktiği, alt ön bölgelerde daha çok görülür. Diş fırçalarken de en çok bu bölgelerin fırçalanmasında zorlanırız.
Diş taşlarının düzenli aralıklarla diş hekimi tarafından temizlenmesi gerekir. Diş taşı, diş minesine sıkıca tutunduğundan temizliği sadece diş hekimince yapılmalıdır.
Diş taşının zararları…
* Diş taşı miktarı arttıkça, diş eti çekilmesi de artar. Dişlerin araları açılır, açılan bölgelere diş taşı birikimi artarak devam eder. Çekilme daha da artar. Bu kısırdöngü sonrasında ağızdaki diş taşı miktarı artar.
* Diş taşı olan yerlerde dişeti iltihapları olur.
* Diş taşları temizlense bile dişetleri eski formuna dönmekte zorluk çekerler.
* Diş taşlarının yoğun olarak biriktiği yerlerde dişlerde çürük görülür.
* İlerlemiş diş taşı, dişler arasındaki kemiğin kaybına neden olur. Taşlar, “periodontit” gibi diş eti hastalıklarının başlıca nedenidir.
* Diş taşları, temizlenmedikleri sürece ağızda verdikleri tahribatı çıplak gözle görmek zordur. Diş taşları, dişlerin hareketini ve çekilmelerini kamufle eder.
* Diş taşlarını temizleten kişi diş aralarındaki boşluklardan rahatsızlık duyabilir. Ancak bu temizlik yapılmazsa, diş taşlarının kapladığı alan daha da artar.
Diş taşları temizlendikten sonra dişler doğru şekilde fırçalanmalı, yeni diş taşı oluşumu engellenmeye çalışılmalıdır.
Diş taşı temizliği zararlı mıdır?
Uzmanlar, diş taşı temizliğinin zararlı olmadığını ve kesinlikle yaptırılması gerektiğini belirtiyorlar.
Diş taşları, dişlere, dişetlerine ve diğer dokulara zarar verirler. Temizlenmezlerse, daha büyük diş ve dişeti hastalıklarına sebep olurlar.
Diş taşı temizliği sonrasında meydana gelen sızı, sızlama taşların diş etine verdiği zararla ilgilidir. Diş aralarının boşluk kalması da yine tartarın kapladığı yerin büyüklüğü ile orantılıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!