
Dişlerimizi nasıl fırçalamalıyız?
İnsan vücudunda en fazla mikrobun bulunduğu organlardan biri de ağızdır. Peki ağız sağlığımızı nasıl koruyabiliriz?
Ağız bakımının doğru yapılmaması durumunda vücuttaki mikrop dengesi bozulduğundan, bu durum diğer organların zarar görme olasılığını artırmaktadır. Diş fırçalamada amaç, dişlerin üzerine yapışmış ve gözle görülemeyen birikintileri temizleyerek, sağlıklı bir ağza sahip olmak. Bunun için düzenli bir şekilde ağza bakım yapmak gerekir. Diş fırçalamanın da bazı teknikleri vardır. Kurallara uyulmazsa diş etlerinde aşınma meydana gelir ve sağlıksız bir ağız oluşur.
Diş fırçalama teknikleri nelerdir?
Öncelikle diş fırçası ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. En ideali orta yumuşaklıkta, kıl uçları düzgünce yuvarlatılmış bir fırçadır.
Fırçalamaya başlarken ağız suyla çalkalanmamalıdır ve diş fırçası kuru olmalıdır. Bir miktar diş macunu sürüp fırçalanmaya başlanılmalıdır. Böylece diş macununun içindeki koruyucu maddeler diş ve diş etlerine daha iyi nüfuz eder. Fırçayı fazla oynatmadan küçük dairesel hareketler çizerek titreşim hareketleri ve üst çeneden aşağıya doğru, alt çeneden yukarıya doğru süpürme hareketi yapılmalıdır. Daha sonra fırçayı bir boy ilerletip işlem tekrarlanmalıdır. Dişlerin bütün yüzeyi üstünde aynı işlem tekrarlanır ve fırçalama işlemi bitirilir. Diş fırçalama sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce günde iki defa yapılmalıdır.
Diş fırçalamanın püf noktaları nelerdir?
Diş fırçalarken fırça fazla bastırılmamalı.
Sağlıklı diş etlerinde sert fırça, kanayan diş etlerinde ise yumuşak fırça kullanılmalı.
Fırçalama sırasında kan dolaşımına yardımcı olması için diş etine de masaj yapılmalı.
Diş macunu çok kullanılmamalı. Fazla macun kullanımı diş etlerini eritmektedir.
Dişlerimizi nasıl doğru fırçalarız, işte videosu…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!