Yeryüzü sadece karalardan değil sulardan da oluşuyor. Bu su birikintilerinin en büyük ve geniş olanlarına okyanus deniliyor. Okyanus nedir sorusunun yanıtı olarak diyebiliriz ki; kıtaları birbirinden ayıran engin ve açık denizlerdir. Yeryüzünün %70’ini yani ortalama üçte ikisini kaplarlar. Bu oranın…
Meteor düşmesi ve meteor sözcüklerini çok sık duyarız. Genel bir bilgiye de sahibizdir ama konunun derinine inmek istersek neyle karşılaşırız? Meteor yağmuru ve meteor düşmesi ne demektir? Peki, Meteorlar nasıl oluşur ve neden düşerler hepsini yazımızda bulabilirsiniz. Göktaşları bazen atmosferimize…
Rakun köpeği adını sık olarak corona virüsü ile duyduk. Corona vürüsünün yaban hayattan insana geçişinde etkili olabileceği düşünülen rakun köpeğinin Türkiye’de görülmesiyle bu köpeğe dair ayrıntılar da merak uyandırdı. Peki nasıl bir hayvandır bu rakun köpeği? Özellikleri nelerdir? Hangi ülkelerde…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve kısa sürede hızla yayılarak tüm dünyada pandemiye dönüşen korona virüsünün pangolin hayvanı aracılığı ile bulaştığı rivayeti kafaları karıştırdı. Geçekten de virüsün yayılma sebebi pangolin hayvanı mı, pangolin nasıl bir hayvan, pangolin özelikleri nelerdir işte…
Dünya neden döner sorusunu herkes sormuştur. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü ile gece ve gündüz oluşur. Bu bilgiyi ilkokuldan beri biliriz. Hatta öyle hızlı döner ki saniyede 465 metre hıza ulaşır. Bu da saatte 1674 kilometre hızla dönmesi demek. İlginç…
Kim hayatında bir sefer bile olsa deniz kabuğunu kulağına yapıştırıp derinden gelen o gizemli uğultuyu dinlememiştir ki? En fazla yumruk büyüklüğündeki o kabuktan derin ve çalkantılı okyanusların sesi gelir adeta. Görsel olarak da göze hoş gelen deniz kabuklarını evimizde dekoratif…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Gün batımını izlemek çoğu insan için romantiktir. Özellikle güneşin belirgin bir kızıllıkla battığı bölgelerde sırf o andaki görsel şöleni izleyebilmek için yolculuğu göze alan insanlar vardır. Gün batımının ruha verdiği huzur ve göze sunduğu manzara gerçekten de dinlendirici, sakinleştirici ve…
Dinozor filmleri her dönem dikkat çekmiştir. Orada maketlerini gördüğümüz dinozorlar tarih sahnesinde gerçekten var olmuşlardır. En büyük dinozor insanın hayrete düşürecek ebatlarda ve aynı zamanda merak uyandırıcıdır. Dinozor türleri oldukça çeşitlidir ve çoğunun da isimleri vardır. Dinozor fosilleri bize bu…
Kirpinin dikenleri baktığımızda bizi ürkütür ama dikenleri onun savunma silahlarıdır. Her hayvan hayatta kalabilmek için kendi türüne has bir savunma sistemine sahiptir. Kokarcaların tehlike anında salgıladıkları koku, bazı yılanbalığı türlerinin verdiği şok, yılanların öldürücü zehirleri ilk akla gelenlerdir. İşte kirpilerdeki…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Kuzey yarımkürede yaz mevsimi 21 Haziran’da adeta şölen yapar. Yani 21 Haziran Kuzey yarım kürenin düğün günüdür diyebiliriz. Zira 21 Haziran Yazın En Uzun Günü ve yaz gündönümü olarak adlandırılır. Kuzey yarım kürede haziran, temmuz, ağustos olarak bilinen yaz aylarının en…
Daha önce hiç yıldırım topu hikayesi duydunuz mu? Duydunuz ise bunun gerçek mi yoksa bir efsane mi olduğunu da düşünüyor olabilirsiniz. Yıldırım topu hikayeleri eskiden beri anlatılır. Hatta Ortaçağ’a kadar giden hikayeler bile vardır. Peki yıldırım topu nedir ve gerçek…
Yağmur damlaları resme dökülürken hem gözyaşı damlası şeklinde resmedilir. Başlangıç kısmı dar, aşağı doğru yuvarlaklaşarak genişleyen bir form. Peki gerçekte de yağmur damlaları bu formda mıdır? Biz her bir yağmur damlası bulutların içinden çıkar zannederiz ama durum hiç de sandığımız…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Derin ve güzel bir uykunun verdiği konforu başka ne verebilir ki? Şöyle yumuşacık bir yatakta gerinerek uyanmak, güne güzel başlamanın ilk adımıdır. Biz insanlar böyle uyuyoruz peki ya kuşlar? Kuşların uyuması ayakta uyumak dedikler şeyin ta kendisi. Kuşlar bizden farklı…
Sabaha karşı bulutsuz ve açık gökyüzünde gördüğünüz o alabildiğine büyük ve parlak bir tek taş yüzük gibi parlayan yıldız vardır ya, işte onun adı Venüs’tür ve kendisi bir yıldız değil gezegendir. Venüs aynı zamanda akşam yıldızı olarak da bilinir. Çünkü…
Evin içinde, balkon demirlerinde, piknikte ve muhtelif yerlerde karşımıza çıkıveren karıncalar, fiziki yapılarıyla orantısız olan yük taşıma yetenekleri ile bizi hep şaşırtmıştır. İster kanatlı karınca olsun ister normal karınca hepsi de kocaman ağırlıkları taşımaları ile ünlüdür. Küçücük bir karıncanın sırtında…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Yağmur bulutları genellikle koyu renklidir. Kasveti ve melankolik bir ruh halini yansıtan yağmur bulutları neden koyu renklidir hiç düşündünüz mü? Gelin biraz kafa yoralım. Deniz seviyesinde vücut santimetrekaremize uygulanan açık hava basıncı aşağı yukarı 1 kilogramdır. Nemli hava yükseldiğinde bulutlar…
Üzerinde yaşadığımız, tepelerden hafif basık kocaman bir topu andıran Dünya Nasıl Oluştu, dünya nasıl meydana geldi sorusu hep kafamızı kurcalamıştır. Dünyanın yaşı ise dehşete düşürecek kadar gerilerde. Yaklaşık 4.6 milyar yıl evvel Güneş, galaksideki sayısız yıldızdan birisiydi ve dönen bir…
Belgesellerde izleyip de hayran kaldığımız çoğu hayvandan biridir onlar. Çizgili desene sahip vücutları adeta sanatsal bir tasarımdır. Zebralardan söz ediyoruz. Onlar doğuştan harika ve kusursuz bir elbiseye sahip. İnsan onları hayranlıkla izlerken şu soru da akla gelmiyor değil; zebralar neden…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
En iri cüsseli hayvan hangisidir desek aklınıza ilk gelen hayvanlardan biri de fildir kuşkusuz. Fillerin özellikleri upuzun bir hortumla, kocaman bir yelpazeyi andıran kulaklara sahip olmalarıdır. Bir Afrika filinin kulakları ortalama 50 kilogram ağırlığında, Asya fillerinin kulakları ise nispeten daha…
Suyun altında biraz fazla kaldığımızda hemen göğüs kafesimiz de bir basınç oluşur, kendimizi dar bir yere sıkışmış gibi hisseder ve yoğun bir endişe duyarız. Bu endişe boğulma olasılığından doğan yoğun endişeden başka bir şey değildir. Çünkü biz insanlar suyun dışında…
Okyanuslar daima gizemli olmuştur. Bu uçsuz bucaksız derin çanaklar, hem kıtaları birbirine bağlar hem de içlerinde birbirinden büyülü hikayeler saklar. Okyanuslarla ilgili sayısız soru gelir akla. O sorulardan birisi de okyanusların neden donmadığıdır. Öyle ya göller, nehirler ve aslında genel…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Doğadaki sayısız rengin içinde en güzellerinden biri kuşkusuz yeşildir. Yaprağın, bitkinin, çimenin yeşili hem gözü hem de ruhu dinlendiren bir gizemle doludur. Öyle ki dakikalarca hatta saatlerce yeşile baksak doyamayız. Zaten bilimsel araştırmalar da bunu kanıtlar niteliktedir. Bilim adamları yeşil…
Tabiattaki türlü çeşit canlıdan sadece birisidir arılar. En değerli ve faydalı besinlerden birisi olan balı üreten, bitkiler arasında aşılamayı gerçekleştirerek bizi besleyen sebze, meyve, bitki ve otların sürekliliğini sağlayan son derece iyiliksever canlılardır onlar. Ama bir de sokma özellikleri olmasa….
Yaz mevsimi çoğu insan tarafından adeta iple çekilir. Sıcacık güneş, rengarenk kıyafetler, yemyeşil kırlar ve en keyiflisi de masmavi ve serinletici deniz zamanı gelmiş demektir bu. Denize girmek en keyif veren yaz aktivitelerinden birisidir ama ah bir de şu denizin…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Gece vakti gökyüzüne baktığınızda ne görürsünüz? Kadifemsi lacivert bir örtü ve o örtüye iğnelenmiş gibi duran ışıl ışıl yıldızlar değil mi? İnsanı bir girdap gibi içine çeken ve adeta büyüleyen bu görüntünün sebebi yıldızlardır. Ama gece göğünde ışıltı anlamında büyüleyen…
Rüzgar bir doğa olayıdır ve oluşması için birtakım fiziki koşulların bir araya gelmesi gerekir. Dünyadaki ekolojik dengenin oluşması ve tabiat olaylarının yolunda gitmesi için rüzgar oluşumu şarttır. Kış mevsiminde güçlü olan rüzgarlar ürkütücü ve hatta hasar verici olabilmektedir. Ama yazın,…
Tabiattaki dört elementten birisi olan ateş hem yaşam için son derece gerekli, hem de bir o kadar ürkütücüdür. Ateş nedir sorusu insanoğlunun zihnini her daim kurcalamıştır. Ateş, sözgelimi suyun halleri gibi kategorilendirilen bir element değildir. Bazı Yunan filozoflara göre ateş…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Yeryüzünün, toprakların, ürünlerin can suyudur gökten dökülen yağış. Yağış her zaman yağmur şeklinde olmaz. En sevilen yağış şekli kardır. Bir de ürkütücü bir yağış şekli vardır ki o da doludur. Kar yağışı için hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi gerekir ama …
Yürürken yanımız, önümüz sıra yürüyen, hafif loş bir ortamda duvara yansıyan şekiller bir nevi sevimli hayaletler gibidir. Hatta bu gölgelerden oyunlar bile türetmiştir insanoğlu. Karagöz’le Hacivat, gölge denilen fiziksel olayın en eğlenceli yansımasıdır. Peki nedir gölge? Gölge oluşumu nasıl meydana…
Gökyüzünü anlatırken hep masmavi deriz. Gökyüzü sisli puslu, yağışlı havalarda gri ve kurşunidir; bulutlu zamanlarda da bembeyaz bulut kümeleriyle örtülü olduğundan gerçek rengini veremez. Ama açık ve berrak havalarda gökyüzü uçsuz bucaksız bir mavilikle kaplanır. Gözlerimizi ondan almak istemeyiz. Sonsuzluk…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Kar yağışı sadece çocukları değil genç, yaşlı pek çok insanı sevince boğar. Karın beyaz ve sessiz doğası gözü ve ruhu dinlendirir, havayı temizler, mikropları kırar ve etrafı uçsuz bucaksız bir beyazlığa boğar. Bu yekpare örtü aslında gözle görülmeyecek kadar küçük…
Yağmur yağıp ardından pırıl pırıl bir güneş açtığında gözlerimiz hemen onu arar. Rengarenk ve kocaman bir kemer gibi gökyüzünde asılı duran bu mucizevi kuşak aslında tıpkı yağmur, rüzgar, dolu gibi bir doğa olayıdır ve bilimsel de bir açıklaması vardır ama…
Karanlık bir ortamda kedilerin gözleri dikkatle baktıysanız saydam bir cisim gibi parlalar. Kediler bu özellikleri ile hem gizemli bir varlık olup çıkarlar hem de bu özellikleri onlara gece karanlığında bile görebilme yetisi verir. Kediler daha çok geceleri avlanmak için evrimleşmiştir….
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Karanlık bir geceye ışık veren neler vardır desek aklınıza ne gelir? Ay ışığı, yıldızlar, yakamoz. Ateşböceklerini de unutmamak gerek. Zira onlar da gecenin siyah örtüsü üzerinde pırıltılı pullar gibi parlarlar. Yaz gecelerinin en parlak süsleri olan ateş böcekleri izleyeni kendilerine…
Uskumru balığı yağlı ve lezzetli bir balık türü olarak çok sevilmektedir. Bu balığın küçüklerine vonoz ya da uskumru vonozu denilmektedir. Uskumru balığına yağsız olduğu dönemlerde çiroz denirken, çok iri olanları da lipari olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz de…
Ormanlar, doğanın en önemli hazinelerinden birisidir. Doğal yaşam ve bu doğal yaşam içindeki varlıkların sağlıkları için ormanların, orman içindeki ağaçların korunması gerekir. Ormanların ve ağaçların korunması, ormanların çoğaltılması için orman haftası kutlanır. Merak edenler için orman haftası ne zaman, ortam haftası…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Halk arasında tatlı kök, boyam, piyam, biyam gibi isimler ile adlandırılan meyan kökü, dünya genelinde yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemizde daha çok Anadolu topraklarında yetiştirilen bu bitki, Doğu illerimizde daha fazla bilinir. Lila, mor çiçekleri bulunan meyan kökü hakkında detayları, yazımızın…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!