
Dominik Cumhuriyeti nerededir?
Dominik Cumhuriyeti Amerika kıtasında Karayiplerdeki Hispanyola adasında yer alır.
Başkenti Santo Domingo olan Dominik Cumhuriyeti, Porto Riko’nun batısında Küba ve Jamaika’nın doğusundadır.
Para birimi Dominik Pesosu’dur. Resmi dili İspanyolca’dır. Ülke vatandaşlarının yüzde 16’sını Avrupa kökenliler oluştururken, Afrika kökenlilerin oranı yüzde 11 ve karışık ırka sahip olanların oranı ise yüzde 73’tür.
Dominik Cumhuriyeti’nde tropikal iklim hüküm sürer. Kuzey kıyıları ekim-mayıs ayları arasında, güney kıyıları ise mayıs-ekim ayları arasında yağmurlu olur. Yağmur yağsa da sıcaklık değerleri düşmez. Haziran-eylül ayları arası kasırga mevsimidir.
Ülkenin doğal bitki örütüsü yağmur ormanlarıdır. Ancak kömür üretimi için ormanlar büyük ölçüde tahribata uğramıştır.
Dominik Cumhuriyeti ekonomisinde turizm önemli bir yer tutar. Karayipler’in en gözde tatil yerlerinden biri haline gelen Dominik’e gelen turistler arasında ilk sırayı Amerika kıtasından gelenler oluşturur.
Dominik Cumhuriyeti’nin uzun sahil şeridinin büyük bölümünü beyaz kumlu plajlar oluşturur. Olağanüstü güzel bir doğası vardır. Karayiplerin 3 bin 175 metrelik en yüksek dağı Pico Duarte’de de ülkede bulunur. Karayiplerin en alçak noktası olan Enriquillo Gölü de Dominik Cumhuriyeti sınırları içindedir. Deniz seviyesinden 46 metre aşağıda olan bölge Amerikan timsahlarının yaşam alanıdır.
Kültür
Dominik geleneksel danslarıyla ünlüdür. 1850’li yıllarda doğan Merengue de bunlardan biridir. Adımların kısa, sürünür biçimde olması nedeniyle bu dansın ilk kez ayakları zincirli kölelerce oynandığı iddia edilmiştir.
Bir diğer dans stili de Bachata’dır. Merengueden çok daha yavaş bir dans olan bachata, ilk olarak adanın kırsal bölgelerinde 1960’lı yıllardan itibaren duyulmaya başlanmıştır. Başlangıçta alt sınıflara özgü bir müzik olarak görülen bachatada büyük gruplar yerine gitar temelli melodiler hakimdir.
Dominikliler yemeklerinde daha çok deniz mahsulleri, pirinç, siyah fasulye, Hindistan cevizi, et ve sebze kullanırlar.
Tarihi
Dominik Cumhuriyeti, Kristof Kolomb’un 5 Aralık 1492 tarihinde Amerika kıtasında ilk ayak bastığı yerdir. Kolomb adaya “Hispanyola” adını vermiştir. Dominik’in yerli halkı ise adaya “Quisqueya” ismini vermişti.
Kolomb öncesi Dominik’te yaşayanlara Taino’lar denilmektedir. Nüfuslarının 600 bin olduğu tahmin edilmektedir.
Bugünkü Dominik Cumhuriyeti toprakları, Avrupalıların Amerika kıtasında oluşturdukları ilk yerleşimdir; başkent Santo Domingo da Amerika’daki ilk sömürge başkentiydi.
Dominik 1697 yılına kadar İspanyol sömürgesi olarak kaldı. İlk yıllarda zengin altın rezervleri nedeniyle önemli bir sömürge olarak düşünüldüyse de sonrasında altının tükenmekte olduğu düşüncesi, buradaki yerleşimcilerin Meksika’ya akmasına neden olmuştur.
1697 yılından itibaren adanın batıda kalan 3’te 1’lik bölümü Fransız hakimiyetine girdi. (1804 yılından sonra da adanın batısı Haiti Cumhuriyeti adını aldı)
Fransızlar, Afrika’dan getirdikleri köleleri şeker kamışı tarlalarında çalıştırdılar. 1791’de köleler isyan etti. Fransa, kolonilerini kölelere kaptırma korkusuyla 1794’te köleliği kaldırdığını ilan etti. Fransızlar, isyanın ardından adanın doğusunu İspanyolların elinden aldılar.
Ancak 1809 yılına gelindiğinde Hispaniola’nın doğu tarafının hakimiyeti yeniden İspanyollara geçti.
1821’de adadaki İspanyollar devletlerinin bağımsızlığını ilan ettiler, ancak birkaç hafta sonra Haiti güçleri adanın doğu bölgesini işgal etti ve Santo Domingo’yu da ele geçirdi. Daha sonraki 22 yıl boyunca adanın tamamının kontrolü Haiti’nin elinde oldu.
1844’te adanın doğu bölümünde “Dominik Cumhuriyeti” adlı bağımsız devlet kuruldu. Devletin kurulmasından sonra uzun yıllar iç savaş ve politik istikrarsızlık yaşandı.
Dominik Ordusu’nun 1930’da yönetime getirdiği Rafael Leonidas Trujilo, ülkeyi 35 yılı baskıcı bir şekilde yönetti. 1961 yılında bir suikast sonucu öldürüldü.
1965 yılında ülke ABD tarafından işgal edildi. 1966 yılında yapılan seçimleri Joaquin Balaguer kazandı ve 12 yıl iktidarda kaldı.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!