
Dünya Çevre Günü ne zaman?
Her yıl Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerde 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kutlanır…
1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı‘nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.
Çevre, insanların sürekli yaşadıkları yere denir. Dağlar, ovalar, denizler, göller, ırmaklar, çayırlar, ormanlar, doğal çevreyi oluşturur. Doğal çevrenin kirlenmesi bütün ülkelerin ortak sorunudur. Çevre kirliliği hepimizin günlük yaşayışını etkileyen bir olaydır.
Kentlerde nüfusun artışı ve endüstrileşme ile birlikte çevre sorunları ortaya çıkmıştır. Bu sorunun en önemlisi çevre kirliliğidir.
Gelişmiş ülkeler, 5 Haziran 1972’de İsveç’in Stockholm şehrinde çevre konusunu tartışmak üzere bir araya gelmiş ve bu buluşma tarihi, Dünya Çevre Günü olarak ilan edilmiştir. Bu toplantıda çevre sorunları ele alınmış, çevre kirliliğine karşı üye ülkeler ortak çözüm yolları aramışlardır. Böylece ciddi anlamda dünyanın geleceği ilk defa gelişmiş ülkelerin gündemine girmiştir.
113 ülkenin katıldığı bu toplantıda; insanların yaşamlarını iyi bir düzeyde sürdürebilmeleri için gereksinim duydukları doğal kaynakları yenilenebilir biçimde, yani gelecek kuşakları da düşünerek kullanmaları kararı sonrasında, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) kurularak çevre konusunda uluslararası işbirliğine öncülük etme görevi bu örgüte devredilmiştir.
Ülkemizde de aynı amaçla 1978 yılında Türkiye Çevre Sorunları Vakfı, daha sonra Çevre Müsteşarlığı kurulmuştur. Başbakanlığa bağlı Çevre Müsteşarlığı, 5-11 Haziran tarihleri arasını Çevre Koruma Haftası olarak kabul etmiştir.
Çevre Koruma Haftası’nda okullarda öğrencilere doğal çevrenin korunması gereği öğretilir. Hafta boyunca radyo ve televizyonda halka çevre kirliliği ile ilgili bilgiler verilir. Alınması gerekli önlemler anlatılır. Gazete ve dergilerde doğal çevrenin korunmasına ilişkin yazılara yer verilir.
Başlıca çevre sorunları su, hava ve toprağın kirlenmesidir… Su yaşamdır. Suyun kirlenmesi demek yaşamın her alanının etkilenmesi demektir. Deniz suyunun kirlenmesi ile deniz hayvanlarının yaşam ortamları bozulur. İçme suyunun kirlenmesi, insan dahil tüm canlıların yaşamını tehdit eder.
Hava kirliliği daha çok yakıtların gereği gibi yakılmaması sonucu ortaya çıkar. Kirli hava solunuma elverişsiz havadır. Kirli hava solunum yolları hastalıklarını artırır. Hava kirliliği ölümlere bile sebep olabilir.
Toprak kirlenmesi ise çeşitli ilaç ve gübrelerle çoğu zaman kimyasallarla toprağın tarıma elverişsiz duruma gelmesidir. Kirli toprak, bitki hastalıklarını da çoğaltır. Tarlada kullanılacak ilaç ve gübre çeşidine ziraat mühendisleri ve teknisyenler karar vermelidir. Hangi gübrenin hangi cins toprakta yararlı olacağı bilinmelidir.
Doğal çevrenin kirletilmesi yasalarımıza göre suçtur. Bu suçu işleyenlere para ve hapis cezaları verilir.
Biz doğayı korudukça doğa da bizleri korur. Kısaca çevre sorunları, sağlımızla yakından ilgili bir konudur. Doğal çevrenin güzelliklerini korumak hepimizin görevidir. Bu konuda girişilen çalışma ve çabalara katılalım. Soluduğumuz havanın, içtiğimiz ve kullandığımız suyun, bulunduğumuz yerin temiz olmasını istiyorsak çevre kirliliğine engel olalım. Sağlımıza uygun bir çevrede yaşamak için doğal çevremizi koruyalım.
Doğal çevrenin korunması için alınabilecek önlemler şu şekilde özetlenebilir:
* Akar ve durgun sular, insan ve hayvan atıkları ile kirletilmemeli,
* Biriken çöpler hemen kaldırılmalı,
* Zararlı hayvanların, böceklerin özellikle, karasinek ve sivrisineklerin üreyip çoğalmaları engellenmeli,
* Kanalizasyon borularındaki patlamalar hemen ilgililere bildirilmeli,
* Yakıtların tam yakılması sağlanmalı; böylece hem enerji kaybı, hem de hava kirliliği önlenmiş olur.
ÇEVRE ANDI
Bir çevre gönüllüsü olarak;
Türkiye’de ve dünyada çevreyi koruyacağıma,
Doğal ve tarihi çevreye zarar verenleri uyaracağıma,
Doğal kaynakları kullanmada tutumlu davranacağıma,
Ülkemin ve dünyamızın kirlilikten arındırılması ve güzelleşmesi için tüm gücümle çalışacağıma,
Çevreye sahip çıkacağıma,
Bu konuda herkese örnek olacağıma and içerim!
Çevre için söylenmiş güzel sözler!
* Doğayı yenmek ancak doğaya boyun eğmekle mümkündür. (Bacon)
* Bırakın da tabiat size dadılık etsin. (Wordworth)
* Uygarlık, insanlarla doğanın arasını açmıştır. (Hüseyin Rahmi Gürpınar)
* Bir ağaç, herhangi bir prensten daha soyludur. (Alexander Pope)
* Doğaya karşı işlenen bir suçun öcü, insan adaletinden daha zorlu olur. (Dostoyevski)
* Çiçeklerin olmadığı yerlerde insanlar yaşayamaz. (Napolyon)
* Her yıkıntı onarılabilir, doğanın yıkıntısı asla… (Falih Rıfkı Atay)
* Doğa, Tanrı’nın yazdığı bir kitaptır. (Harvey)
* Tabiatın şiiri hiç bitmez. (J. Keats)
* Sevgi, çiçek açmayan yere uğramaz. (Eflatun)
* Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur.
* Yaş kesen, baş keser.
* Doğa bekçiyle değil, sevgiyle korunur.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!