
Dünya dışında hayat var mı?
Dünya dışında hayatın olup olmadığına dair bir proje hayata geçirilecek.
İngiltere’nin başkenti Londra’daki Kraliyet Bilimler Akademisi’ne bağlı “Breakthrough Initiatives (Çığır Açan Girişimler)” tarafından başlatılan “Breakthrough Listen (Çığır Açan Dinleme)” girişimi ile dünya dışında yaşam olup olmadığı araştırılacak.
Yeryüzüne en yakın bir milyon yıldızdan gelen sinyallerin analiz edilmesini öngören ve yaklaşık 10 yıl sürecek proje, 100 milyon dolara mal olacak.
Bilim adamları, evrende akıllı yaşam biçimi olup olmadığını bulmak için daha önce yapılan çalışmalardan 10 kat daha büyük bir alanı tarayacak.
Projede ABD’nin Batı Virginia eyaletindeki Green Bank ile Avustralya’daki Parkes Teleskobu olmak üzere dünyanın en güçlü iki teleskobu kullanılacak.
Evrenin gizemini çözmek için yoğun uğraşlar veren ünlü İngiliz astrofizikçi Prof. Dr. Stephen Hawking de uzayda hayat olup olmadığını bulmak için başlatılan girişime destek verdi.
Hawking, projenin tanıtımı için düzenlenen toplantıda “Kim bilir belki de evrenin bir yerlerinde akıllı bir yaşam biçimi, bizim ışıklarımızı izliyor ve ne anlama geldiklerini biliyor.
Ya da belki evrende bizim dışımızda akıllı bir yaşam biçimi yok. Her iki durumda da önümüzdeki en önemli sorulardan biri bu. Dünyanın dışında yaşam olup olmadığı sorusuna artık yanıt bulmalıyız” dedi.
Projeyi insanoğlunun en önemli bilimsel girişimlerinden biri olarak niteleyen Hawking, “Evreni anlamak için atomları, atomları bir arada tutan güçleri, uzay ve zamanın sınırlarını, yıldızların doğumlarıyla ölümlerini, kara deliklerin sırlarını bilmeliyiz. Yine de yeterli değil.
Bunlar, her şeyi açıklayamaz. Yıldızların ışığını açıklayabiliriz ama Dünya’da parlayıp sönen ışıkları açıklamak için yaşamı bilmeliyiz” diye konuştu.
Evrende yalnız olup olmadığımızı bulmak için ilk girişim, 1960’ta gök bilimci Frank Drake tarafından düzenlenmişti. 26 metrelik radyo teleskobu kullanan Drake, Güneş Sistemi dışındaki akıllı yaşam biçimleri tarafından gönderilen radyo sinyallerini aramış ancak başarılı olamamıştı.
Evren nedir?
Evren ya da kainat, uzay ve uzayda bulunan tüm madde ve enerji biçimlerini içeren bütünün adıdır.
Pozitif bilimler açısından evren, gök cisimlerini barındıran ve sonsuz olduğu var sayılan uzay ve uzayda yer alan her şeyin toplamıdır.
Dolayısıyla modern fizik açısından evren, sonsuz boşluk ve bu boşlukta yer alıp da var olduğunu bildiğimiz bütün atomik alemlerdir.
Evrenin oluşumuna dair günümüzde en çok benimsenen teori, Bigbang (Büyük Patlama) teorisidir.
Bu teoriye göre evren, sıfır hacimli ve çok yüksek bir enerji potansiyeline sahip, sıkışmış bir noktanın patlamasıyla oluştu.
İlk patlamanın nasıl oluştuğu, evren meydana gelmeden önce evrenin yerinde ne olduğu ya da evrenin neyin içinde genişlediği sorularına günümüzde bile tam olarak bilimsel bir cevap bulunamamıştır.
Bununla birlikte evren öncesi durum, evren dışı varoluş hakkında hipotezler öne sürülmüştür.
Büyük patlama sonucunda altı yöne dağılan gaz molekülleri uzun bir dönem boyunca birbirlerinden bağımsız hareket ettiler.
Sürekli genişleyen evrenin her yerinde geçerli olan fizik kanunlarından kütle çekimi kanunu aracılığıyla bağımsız gazlar birleşerek galaksileri (gök adaları) oluşturdular.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!