Dünya Neden Hafif Yana Yatık Durmaktadır?
Yaşlı dünyamızın güneş çevresindeki dönüşü bin yıllardır en ufak bir sapma göstermeksizin devam ediyor. Dünya güneş çevresinde dönerken belli bir açıyla döner. Yani hafif bir eğiklik söz konusudur. Bu eksen eğikliği boşuna değildir. Dünya’nın elips şeklindeki yörüngesinden geçen düzleme yörünge düzlemi ya da ekliptik düzlem denilir. Ekvatordan geçen düzleme ise ekvator düzlemi adı verilir. Bu düzlemler birbiriyle çakışmaz ve aralarında bir açı vardır. Bunun sebebi de dünyanın ekseni ile ekliptik düzlem arasında 90 derecelik tam dik açı olmamasıdır. Bu durumda dünyanın ekseni ile ekliptik düzlem arasında 66° 33’, ekvator düzlemi ile ekliptik düzlem arasında da 23° 27’lık bir açı vardır. Dünya’nın eksen eğikliği mevsimlerin oluşma sebebidir. Nasıl ki dünyanın şeklinin geoid olması sonucunda birtakım fiziksel ve coğrafi olaylar meydana geliyorsa, eksen eğikliği yani dünyanın hafif yana yatık oluşu da mevsimlerin oluşma nedeni olarak açıklanır.
- Dünya ekseninin 23°27’ eğik oluşu sayesinde güneş ışınları yeryüzüne yıl boyunca farklı açılarla düşer.
- Güneşin doğuş ve batış saatleri değişir.
- Mevsimler meydana gelir.
- 21 Aralık’ta Güney Yarım Küre, 21 Haziran’da ise Kuzey Yarım Küre Güneş’e dönük olur.
- Gece ile gündüz arasındaki süre farkı Ekvator’dan kutuplara gidildikçe artar.
- Cisimlerin gölge uzunlukları yıl içinde değişir.
Dünya’nın eksen eğikliği olmasaydı güneş ışınları ekvatora daima dik açıyla gelirdi, mevsimler oluşmazdı, yıllık sıcaklık farkları oluşmazdı, gece ile gündüz eşit olurdu, iklim kuşakları ortadan kalkardı ve aslında bu durumdan tüm yerküre her anlamda olumsuz etkilenirdi. Bu yüzdendir ki dünyanın şekli ve eksen eğikliği dünyadaki coğrafi ve iklim anlamındaki dengenin sebebidir. Mevsimlerin oluşma nedeni ise bu kusursuz planlanmış yana yatıklıktır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!