
Dünyadaki kahve çekirdekleri tükeniyor mu?
Dünya üzerinde her gün milyonlarca kahve tüketiliyor. Peki, dünyadaki kahve çekirdekleri tükeniyor mu?..
Dünya üzerinde milyonlarca kişi her gün sabah, öğle ve akşam, günün her saatinde kahve tüketiyor. Birçok yararı da bulunan kahve çekirdeklerinin soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya mı? İklim Enstitüsü’nün yayınladığı yeni rapora göre, bu sorunun yanıtı maalesef “evet”…
Küresel ısınmaya bağlı olarak dünyadaki dengeler gün geçtikçe değişiyor. İklim Enstitüsü’nün raporuna göre kahve çekirdekleri de bu değişimden olumsuz etkilenecek. Eğer küresel ısınma mevcut hızında devam ederse, kahve bitkisinin 2080 yılında tamamen yok olacağı öngörülüyor. 2050 yılına kadar dünya üzerindeki kahve tarımı yapılan arazilerin yarısı, küresel ısınma sebebiyle ortaya çıkan küf ve zararlı böcekler sebebiyle yok olabilir.
Starbucks firmasının Sürdürülebilirlik Direktörü Jim Hanna, The Telegraph’a yaptığı açıklamada, “Şirket olarak gördüğümüz şey şu, 10, 20, 30 yıl ileriye baktığımız zaman, koşullar şimdi olduğu gibi devam ederse, tedarik zincirimizin üzerinde gözle görülebilir bir risk var. Eğer hiçbir şey yapmadan oturup beklersek, iklim değişikliğinin etkisi tedarik zincirimizi etkileyecek kadar ciddi hale gelmesi bizi çok daha büyük bir risk altında bırakabilir” şeklinde konuştu.
Hanna, “Kahve yaprağı pası adı da verilen küf Orta Amerika’da giderek yaygınlaşıyor, bir yandan da Tanzanya’da normalde daha düşük rakımlı arazilerde görülen delici kahve çekirdeği kurdu artık daha yükseklerde de görülebiliyor. Bu faktörler, kahvenin tadından, fiyatına ve ulaşılabilirliğine kadar her şeyi etkileyebilir” dedi.
Eğer gerekli çalışmalar yapılmazsa, iklim değişikliği sebebiyle, dünya üzerinde kahve üretimine uygun arazilerin yarısı, 2050’ye kadar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Kahve çekirdeği kurdunun daha yüksek rakımlarda da görülebilmesiyle birlikte, 2080 yılında kahvenin soyunun tamamen yok olacağı düşünülüyor.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!