
Dünyanın 7 harikası nasıl seçildi?
Dünyanın 7 harikasının seçilme hikayesi de en az bu harikaların kendisi kadar eski!
İnsanoğlu, yüzyıllar boyunca dünyaya kalıcı eserler bırakmaya çalışmıştır. Çağın kaydını tutanlar ve tarihçiler de antik çağlardan bu yana hep “en güzel, en gösterişli” hangisi sorusuna yanıt aramışlardır.
İşte, dünyanın 7 harikasının seçilme hikayesi de bu sorunun cevabına aranan yanıtla oluşmuştur.
Dünyanın en güzel yapıtlarını seçme fikrini ilk kez ortaya atan Milattan Önce 5. yüzyılda yaşamış ünlü Yunanlı tarihçi Heredot’dur.
Heredot bu listenin fikir babası olmasına karşılık hayata geçirememiştir. Herodot’dan tam 300 yıl sonra Sidon’lu Antipatros “Dünyanın Yedi Harikası” isimli kitabında, günümüzde de bildiğimiz ve “Dünyanın Yedi Harikası” kabul edilen eserleri sıralamıştır:
1. Keops Piramidi
2. Babil’in Asma Bahçeleri
3. Artemis Tapınağı
4. Zeus Heykeli
5. Rodos Heykeli
6. İskenderiye Feneri
7. Bodrum (Halikarnas) Mozolesi
Dünyanın 7 harikası, “Dünyanın antik 7 harikası” olarak da anılmaktadır. Ne yazık ki, bu eserlerden günümüze ulaşabilen sadece Mısır’daki Keops Piramidi olmuştur. Kimi zaman depremler kimi zaman yangınlar ya da insan eliyle gerçekleştirilen yağmalar bu eşsiz eserleri yok etmiştir.
Dünyanın Yeni Yedi Harikası
İsviçre’de “News7Wonders Vakfı” isimli bir organizasyon, neredeyse hepsi yok olmuş “Dünyanın 7 harikası” yerine günümüzde halen ayakta olan “Dünyanın yeni 7 harikası” isimli bir liste yapmış ve oylamaya sunmuştur.
Liste, 2007 yılında açıklandıysa da UNESCO bu seçimleri, oy kullananların şahsi fikirlerini yansıttığı gerekçesiyle benimsememiştir.
News7Wonders Vakfı’nın başlattığı yarışmaya aralarında Ayasofya’nın da bulunduğu 21 eser katılmıştır. 6 yıl süresince yaklaşık 100 milyon kişi oy kullanmış ve “Dünyanın yeni 7 harikası” seçilmiştir.
Dünyanın yeni 7 harikası şunlardır:
1. Ürdün’deki Petra Antik Kenti
2. Çin Seddi
3. Brezilya’daki Kurtarıcı İsa Heykeli
4. Peru’daki Machu Picchu Antik Kenti
5. Meksika’daki Chichen Itza Piramidi
6. İtalya’nın başkenti Roma’daki Kolezyum
7. Hindistan’daki Tac Mahal
petra140516
1 – Petra Antik Kenti: Ürdün sınırları içindeki Petra Antik Kenti MÖ 400 ile MS 106 yıllarında Nebatiler tarafından krallarının ölümü sonrasında gömülmesi için kral mezarlığı amacıyla yapılmıştır. Yunanca "taş" anlamına gelen Petra içinde tiyatro, tapınak, ev ve bir takım yapılar bulunmaktadır. Kentin su ihtiyacını karşılamak için antik çağ barajı oluşturulmuştur.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!