
Dünyanın altın şehri: Prag
Dünyanın altın şehri olarak da anılan Prag, hangi ülkenin başkentidir? Prag, hangi dönemin yapılarını bozulmadan günümüze taşımıştır?..
Prag, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük şehridir. Geçmişte Çekoslovakya’nın da başkentiydi. Orta Bohemya’da Vltava Nehri’nin üzerinde yer alır ve 1.2 milyon nüfusu vardır. İş dünyası istatistiklerine göre bu sayıya ek olarak, 300.000 kişi de resmi kaydı olmadan bu şehirde yaşamaktadır. Prag, ılıman-okyanusal iklime sahiptir, genellikle yağışlıdır. Para birimi olarak Çek Korunası ve Euro kullanılır.
Prag, geniş bir kitle tarafından dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak gösterilir. Prag “Altın Şehir”, “Doksanların Sol Bankası”, “Masal Şehri”, “Şehirlerin Anası” ve “Avrupa’nın Kalbi” gibi isimlerle de anılır.
Prag, eski ve yeni kent merkezi olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Eski kent denilen yerde özellikle Ortaçağ’dan kalan tarihi eserlere rastlamak mümkündür. Eski Ortaçağ havasını koruyan bu kısım, Unesco Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Prag’ın bir özelliği de II. Dünya Savaşı’nda pek zarar görmemiş olmasıdır. Bu sayede birçok tarihi ev ve mekanı barındırır. Bu yerler arasında St. Vitus Katedrali de yer alır. Bu özelliği sayesinde son yıllarda özellikle turizm alanında ilgi görmektedir. 1992’den beri Prag’ın tarihi merkezi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Mirasları listesinde yer almaktadır.
Prag’ın Tarihçesi
Adolf Hitler, 15 Mart 1939’da Prag’a girmek için Alman Ordusuna emir verdi ve Prag Kalesi’nde bir Alman himayesi olan Bohemya ve Moravya Protektorası ilan edildi. Tarihte Prag, Çekçe ve/veya Almanca konuşan Yahudi nüfusu ile çok ırklı bir kent olmuştur. 1939’da ülke Nazi Almanyası tarafından işgal edilmiş ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin çoğu sürgün edilmiş ve Almanlar tarafından öldürülmüştür.
Prag, savaş sonunda USAAF tarafından çok sayıda bombardıman yaşadı. Binden fazla kişi yaralandı, 701 kişi öldü, binalar, fabrikalar ve yüzlerce tarihi yer yıkıldı. 5 Mayıs 1945’te, Nazi Almanyası’nın tesliminden dört gün önce, Almanya’ya karşı bir ayaklanma meydana geldi. Dört gün sonra Sovyet 3. Şok Ordusu şehre girdi. Alman nüfusunun çoğunluğu ya kaçtı ya da savaş sonrası Beneš kararnameleri tarafından ülkeden atıldı.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!