
Dünyanın en büyük gölleri nelerdir?
Dünyanın en büyük 10 gölü hangisidir, nerededir ve bu göllerin özellikleri nelerdir? Gelin izleyerek öğrenelim…
İlk önce göl nedir, çeşitleri nelerdir? Bu konuda biraz bilgi verelim. Göller, her bir tarafı karayla çevrili, içerisinde su bulunan derin oyuklar, tatlı ya da tuzlu su kütleleridir. Göller, acı, tatlı, tuzlu veya sodalı olabilir. Yer altı ve yer üstü sularıyla beslenen göller, karaların kapladığı alanın yalnızca yüzde ikisini oluşturur. Göller, iklime, beslendiği kaynaklara, arazinin yapısına, büyüklüğüne, derinliğine göre farklılık göstermektedirler. Sularını dışarıya boşaltabilen göllerin suyu tatlı, sularını dışarıya boşaltamayan göllerin suyu ise acı veya tuzludur. Göller ve nehirler tatlı su ekosistemine girer.
Göller, su ihtiyacının karşılanması sağlar. Göllerden sulama, taşıma, dinlenme, enerji üretimi, şehir ve sanayi artıklarının giderilmesi gibi pek çok alanda yaralanılır. Göl bakımından çok zengin olmayan ülkemizde Trakya, Kuzey Anadolu’nun büyük kısmında, Güneydoğu Anadolu’da göl bulunmaz. Bunun aksine Marmara, Akdeniz bölgesinin batısı, İç ve Doğu Anadolu’da nispeten büyük göller bulunmaktadır. Türkiye’deki göllerin genişlikleri ve derinlikleri de birbirinden oldukça farklıdır. En derin göller; Çıldır, Burdur, Van, Hazar, Sapanca ve İznik gölleri olup derinlikleri 60 ile 130 metre arasında değişmektedir. Derinliği az olanlar ise; Tuz, Akşehir, Apolyant ve Manyas gölleridir. Bunların derinlikleri ise 5 metreden azdır.
Türkiye göllerinden bazıları denizlere akıntısı olmayan kapalı havzalar durumundadır. Umumiyetle tuzludurlar. Bunlarda karbonatlar, klorürler veya sülfatlar mevcuttur. Van Gölünde sodyum karbonat, tuz Gölünde sodyum klorür, Acı Gölde soydum klorür ve sülfat oranları yüksektir.
Göller doğal ve yapay olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal göller, doğa olayları sonucunda doğal olarak iç ve dış kuvvetlerin etkisiyle çukurlarda su birikmesiyle oluşur. Bunlar; Tektonik göller, karstik göller, buzul gölleri, krater gölleri ve doğal set gölleridir. Doğal set gölleri de heyelan set gölü, alüvyon set gölü, kıyı set gölü, volkanik set ve buzul settir. Yapay set gölleri ise baraj gölleridir.
İşte dünyanın en büyük gölleri ve özelliklerini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!