
Cazibeli avcı: Orkide peygamber devesi
Orkide peygamber devesi, başka böcekleri nasıl yakalıyor biliyor musunuz? Bu hayvanların, çiçek taklidi yaparak avlandığını duymuş muydunuz?
Orkide mantisleri (yani peygamber devesi) güzel görünümlerini, avlayacakları diğer böcekleri yakalamak için kullanıyor. Orkidelere benzeyen gövdeleriyle bitkilerin üzerinde bekleyen bu nadir peygamber develeri, kendisini çiçek sanarak yaklaşan arılar ve diğer uçan böcekler ile besleniyor.
Biyologlara göre orkide peygamber develeri, avlanma stratejisi olarak bir çiçeğin tam olarak şekline bürünmüş tek hayvan. Genellikle beyaz, pembe ve sarı renklere sahip olan bu peygamber develeri, bazı orkide türlerini ya da diğer çiçeklere benzedikleri için arıları ve polen toplayan böcekleri cezbediyor.
Yürüyen çiçek
Orkide mantisi (Hymenopus coronatus) Güneydoğu Asya ve Endonezya’da, özellikle yağmur ormanlarında gözleniyor. “Yürüyen çiçek mantisi” “pembe orkide mantisi” gibi isimlerle de bilinen bu böcek, çiçeklere benzeyen diğer peygamber develeri arasında özel ve önemli bir yer kaplıyor.
Orkide mantisinin en önemli özelliği, tıpkı bir çiçeğin taç yapraklarına benzeyen bacakları. Dişileri, erkeklerinin neredeyse yarı boyunda olan orkide mantislerinin, bulundukları yere göre kendi renklerini pembeden kahverengiye kadar değiştirebildikleri gözlenmiş.
Biyologların yaptığı son araştırmalar, bu böceklerin çiçeklerin üzerinde ya da arasında gizlenmediklerini, aksine tek başlarına diğer böcekler için son derece cazibe yarattıklarını ortaya koymuş. Zaten bu nedenle, genellikle benzer çiçeklerin arasında değil yeşil yaprakların üzerinde oturup, avlarını bekliyorlar.
Peygamber devesi, yaklaşık 1800 böcek türünün ortak adı olarak kullanılıyor. Tropik ve sıcak bölgelerde yaşayan bu böcekler, öndeki iki ayakları eklemlerden kıvrıldığında dua eder gibi görünüyorlar. Bu nedenle de peygamber devesi olarak adlandırılmışlar.
Obur avcı
İnce uzun vücudlarıyla yavaş hareket eden bu böcekler, canlı böceklerle besleniyorlar. Yetişkinliğe ulaşmış bir mantisin boyu 5 ila 13 santimetre arasında değişiyor. Ön ayaklarında avlarını tutmak için kancalar ve dikenler olan peygamber develerinin, kendilerini yeşil ya da kurumuş bir yaprağa, ince bir dala, karıncaya benzettikleri gözlemlenmiş.
Dişilerden küçük boyutta olan erkeklerin, üreme zamanlarında kaçamayıp dişiler tarafından yenildikleri biliniyor. Bazı bölgelerde küçük memeli hayvanlara ya da sürüngenlere de beslenmek amacıyla saldırdıkları belirtilen peygamber develeri, bütün bu avcı tabiatlarına rağmen, zararlı haşereleri yedikleri için aslında çiftçiler için yararlı bir böcektir.
Bu obur hayvanın, besin bulamadığı zaman kendi ayaklarından birini kemirdiği bile görülmüştür, çünkü antenleri ya da ayakları yeniden uzayabilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!