
Dünyanın en pahalı hamburgeri!
Eveettt… Bilim adamları bunu da yaptı, dünyanın ilk laboratuvar etini üretti. Ve üretilen bu etle, bir hamburger yaptı! Fiyatı da bir lüks otomobille eş değer!
Bilim adamları bir süredir laboratuvarda et üretmeye çalışıyor. Deneyler ilerledikçe yeni fikirler de ortaya atılıyor.
Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’nde, büyükbaş hayvanların kök hücrelerinin kullanılması sonucu laboratuvar ortamında dünyanın ilk sentetik eti geçen yıl üretilmişti.
Projenin başında bulunan Profesör Dr. Mark Post, çalışmalarını biraz daha ilerleterek laboratuvar üretimi eti mutfaklara sokma konusunda ilk somut adımı attı.
Mark Post, laboratuvarda üretilen 20 bin kas lifinden oluşan ilk “kültür bifteği”nden hazırlayacağı hamburgeri 5 Ağustos’ta Londra’da düzenlenecek bir tanıtım etkinliğinde servis edecek.
Tabii bu bilim ürünü etin fiyatı bildiğimiz hamburger fiyatı olmayacak. Çünkü etin üretilmesi projesi oldukça masraflı bir proje.
İlk “deneysel” hamburgerin porsiyonuna tam 325 bin dolar (623 bin 220 TL) değer biçilmiş.
Prof. Dr. Mark Post, üretilen etin, tadı, kokusu ve görünümüyle orijinallerinden hiçbir farkı olmadığını söylüyor. Post, daha önce bizzat denediği hamburger köftesinin tadını da beğenmiş!
DAHA AZ HAYVAN ÖLECEK
Peki proje başarıya ulaşırsa neler olacak?
Projenin kimliğinin gizli kalmasını isteyen zengin bir bağışçı tarafından finanse edildiği, bu kişinin “etleri için kesilen çiftlik hayvanlarının sayısının düşürülmesi ve böylece hayvancılıktan kaynaklanan sera etkisi yaratan gazların salımının azaltılmasını” amaçladığı belirtiliyor. (Sera etkisi ne demek? Merak ediyorsan tıkla)
Proje sayesinde artık daha az hayvanın öldürüleceğini söyleyen Post, dünyanın artan et ihtiyacının da daha kolay karşılanacağını vurguluyor. Kök hücrelerin çoğalma yeteneği sayesinde tek bir inekten alınan kök hücrelerle geleneksel yöntemlere kıyasla bir milyon kat daha fazla hamburger eti elde edilebiliyor. (Kök hücre ne demek? Öğrenmek için tıkla)
Dr. Mark Post, bu teknikle hayvanın tüm etinin üretilebileceğini ve gelecek 10 ila 20 yıl içinde de bu tür etin büyük ölçeklerde üretiminin yapılacağı ümidini taşıdığını belirtiyor.
Bakalım bu kadar para verip etin tadına bakanlar ne diyecek?
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!