
Düşünceyi geliştirme yolları nelerdir?
Yazıda kullanılan düşünceyi geliştirme yolları hakkında kısaca bilgi…
Bir yazıda kullanılan düşünceyi geliştirme yolları, görüş ve düşünceleri ifade ederken inandırıcılığı sağlamak, okuyucuyu etkilemek ve ilgisini çekmek için kullanılır.
Düşünceyi geliştirmek için altı anlatım yöntemi kullanılmaktadır. Yazı içinde bu yöntemlerden biri ya da birileri ağırlık kazanabilir.
Tanımlama
Tanımlama, bir kavram veya varlığın ne olduğunun açıklanmasıdır. Tanımlama, anlatım tekniği olarak açıklayıcı ve tartışma tekniklerinde kullanılır. Tanımlama tekniği ile okurun zihninde tanımlanan şeyin daha net belirmesi hedeflenir.
Örnek:
Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağıza kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan halk hikayelerine masal denir. Masallar tamamen hayal gücünün ürünüdür. Gerçekle bağı yoktur.
Örnek parçada açıklayıcı anlatım tekniği ile birlikte tanımlama kullanılmıştır. Parçaya, masal tanımı yapılarak girilmiştir.
Karşılaştırma
Birden fazla varlık ya da kavram arasındaki benzerlik veya farklılıkları ortaya koymak için kullanılan anlatım yoluna karşılaştırma denilmektedir.
Anlatımda karşılaştırmadan yararlanırken iki varlık, iki kavram ya da iki şey arasındaki benzerlik ve karşıtlıklar kullanılır.
Örnek:
Televizyon da radyo da birer kitle iletişim aracıdır. Ancak televizyon kitlelere ulaşma ve onları etkileme konusunda radyodan daha etkilidir.
Örneklendirme:
Yazıda anlatılan soyut bir düşünce örneklendirme yöntemi sayesinde daha somut ve anlaşılır hale getirilir. Söylenmek istenilenin okuyucunun kafasında canlanmasına olanak sağlayan bu yöntem, aynı zamanda konuyu daha akılda kalıcı hale getirir.
Örnek:
Evin önündeki sahil çok pisti: naylon torbalar, plastik şişeler, çeşitli yiyeceklerin ambalajları sahili doldurmuştu.
Tanık Gösterme:
Yazıda anlatılan düşüncenin doğruluğunu kanıtlamak için okuyucuya özellikle tanınmış kişilerin görüş ve düşüncelerinden örnek verilmesine, tanık gösterme denilmektedir.
Bu yöntemde, yazar ilk olarak kendi görüşünü ardından da tanık gösterdiği kişinin görüşünü aktarır. Tanık göstermede kişinin sadece isminin verilmesi yeterli değildir.
Örnek:
Cahillik ile kötülükler arasında doğrusal bir bağ ve ilişki olduğuna inanıyorum. Ünlü filozof Platon’un “bilginin elde edilmesi, bizi iyiye ulaştıracaktır” sözünün bu anlamda çok doğru olduğunu düşünüyorum.
Sayısal Verilerden Yararlanma:
Düşüncenin kanıtlanabilmesi için istatistiklerden, araştırmalardan, grafiklerden yararlanılmasıdır.
Örnek:
Su kirliliği, dünyamızı her geçen gün daha fazla tehdit eder hale geldi. Araştırmalar, Dünyada 780 milyondan fazla insanın temiz su kaynaklarına ulaşamadığını ortaya koyuyor.
Benzetme:
Bir kavramı ya da varlığı başka bir kavram ya da varlığın özellikleriyle anlatmaya benzetme denir.
Örnek:
Ünlü Rus yazar Tolstoy’un “Savaş ve Barış” kitabı tuğla gibi kalındır. Ancak bir solukta okunup hiç bitmesin denilecek bir romandır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!