
Duygular vücut ısısını değiştiriyor mu?
Bazen soğuk havada ateş basar, bazen de sıcak havada titreriz. Peki, hiç düşündünüz mü, vücut ısısı hangi duyguya göre nasıl değişiyor?..
Yapılan bir araştırma, duyguların insan vücudunda ırk ve coğrafya tanımaksızın benzer etkiler yarattığını ortaya koydu.
Finlandiya’da yapılan araştırmaya göre, farklı duygular vücudun farklı bölümlerinde kendini gösteriyor. Mutluluksa tüm vücudu etkiliyor. En ilginci de bedenin tepkileri, her coğrafyada aynı oluyor.
Finlandiyalı bilim insanları, duyguların insan vücudunda oluşturduğu etkileri gözler önüne seren bir deneye imza attı. Mutluluk, korku, üzüntü, şaşkınlık, utanç gibi duyguların vücudun hangi bölümlerini harekete geçirdiğini ortaya çıkaran araştırma ekibi, bu verilerden insanoğlunun “Duygusal Vücut Haritası“nı hazırladı. Bilim insanlarının vardığı en çarpıcı sonuç ise duyguların coğrafya veya ırk ayırt etmeksizin benzer etkiler yarattığı gerçeği.
Deney sırasında Finlandiya, İsveç ve Tayvan gibi farklı coğrafyalardan seçilen 700’den fazla katılımcıya duyguları tetikleyen videolar, resimler, yüz ifadeleri ve kelimeler gösterildi. Deneklere bağlanan ve metabolizmadaki hareketleri ölçen alıcılar, hangi duyguların vücudun hangi bölgelerini harekete geçirdiğini tespit etti.
Duygu yüklü sözler, videolar, mimikler ve hikayeler gibi araçlar kullanılarak katılımcıların duygusal değişimlere maruz kalması sağlanan çalışmada katılımcıların daha sonra kendilerini dinlemesi ve vücutlarının herhangi bir bölgesinde herhangi bir fizyolojik tepkinin oluşup oluşmadığını rapor etmesi istendi. Bilgisayar tarafından yaratılan bir insan silueti üzerinde katılımcılar mavi ve sarı renkleri kullanarak oluşan tepkilerin tahmini yerini işaretledi. Buna göre mavi ile gösterilen bölgeler negatifliği, yani duyarsızlığı; sarı renkle gösterilenlerse pozitifliği, yani hassasiyeti gösteriyordu.
Alıcılara gelen veriler sayesinde, deneklerin vücut haritasını oluşturan uzmanlar, kırmızı ve sarı rengin yoğunlaştığı bölgelerde duygu yoğunluğunun arttığını, mavi rengin hakim olduğu bölgelerde ise hislerin azaldığını keşfetti.
Sinirlenmenin kollar ve göğüs kafesini harekete geçirdiğini, sevginin dizlerden yukarıyı etkilediğini, depresyonun kollar ve bacaklarda his kaybına neden olduğunu, kaygının da en çok göğüs kafesini ele geçirdiğini gören bilim insanları, sadece mutluluk duygusunun tüm vücudu sardığını gözlemledi.
Her ne kadar her his belirli bölgelerde belirli tepkiler oluştursa da araştırmacılar farklı duygularla aynı bölgelerin uyarılabildiğini de tespit etti. Örneğin, hem öfke hem de korku hisleri gövdenin üst kısmında hızlanmış kalp ritmi ve nefes alışverişi biçiminde kendini gösteriyor. Mutluluk hissi ise vücudumuzun hemen hemen her yerinde değişimler ve güçlü tepkiler sağlayabilen tek his olarak karşımıza çıkıyor. Yani mutlu olduğumuzda bunu bütün hücrelerimizde hissediyoruz.
Deneyin ortaya çıkardığı en şaşırtıcı sonuç ise tüm bu duyguların farklı etnik kökenlerden deneklerde aynı sonuçları vermesi oldu. Araştırma ekibi bu gibi temel duyguların insan vücudunda evrensel bir etki yarattığı sonucuna vardı.
Uzmanlar “Duygusal Vücut Atlası” çalışmasının, önümüzdeki dönemlerde duygusal bozukluklardan kaynaklanan hastalıkları tedavi etmek için kullanılabileceğini düşünüyor…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!