Eğer Dünya Dönüyorsa Bunu Neden Hissetmiyoruz?
Dünya neden döner sorusunu herkes sormuştur. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü ile gece ve gündüz oluşur. Bu bilgiyi ilkokuldan beri biliriz. Hatta öyle hızlı döner ki saniyede 465 metre hıza ulaşır. Bu da saatte 1674 kilometre hızla dönmesi demek. İlginç olan ise dünyanın dönüş hızı bu kadar yüksekken bizim bu dönüşü hiç hissetmeyişimizdir. Ne en ufak bir sarsıntı hissederiz ne de bir savrulma. Dünyamız atmosferi ve üzerinde bulunan her şeyle birlikte sürekli dönüyor. Kutup bölgelerinde yaşayanlar için saniyede 465 metre hız biraz düşüyor. Peki biz bu hızı neden hissetmiyoruz? Bu tamamen dünyanın hareket yapısı ile alakalıdır.

Bir uçakta iken ve uçak hareket halindeyken koridorda yürüyor iken de herhangi bir sarsıntı hissetmezsiniz. Çünkü siz de uçakla aynı hızda seyahat ediyorsunuz. İşte bu durum dünyanın dönüşü konusunda da geçerlidir. Dünyanın kendi etrafında dönüş hızı 23 saat 56 dakikadır. Peki bu dönüş sırasında yüzümüzde neden bir rüzgar hissetmeyiz? Çünkü atmosfer de aynı hızda dönmektedir. Dünyanın dönüş hızı sabittir. Eğer bu hızda en ufak bir azalma olsa idi bunu net bir şekilde hissederdik. Bunu hareket halinde bir arabada giderken aniden frene basıldığında ortaya çıkan fiziki duruma benzetebiliriz. Böyle bir durumda dünyanın hızı yavaşlasa bile atmosfer dönmeye devam edeceği için çok güçlü bir rüzgar hissedilirdi. İşte biz de dünya dönerken bu hızı hissetmeyiz. Sıra geldi şu soruya; dünya nasıl oluyor da sabit hızla dönüyor? Çünkü dünyanın hızını durduracak bir engel yok. Evren oluşmaya başladığında da sistemde bu dönüş vardı. İşte galakside bulunan tüm cisimlerin milyarlarca yıldır dönme sebebi eylemsizlik olarak açıklanabilir. Bu akışı engellemek ve müdahalede bulunmak için dışarıdan dengesiz bir kuvvet uygulamak gerekir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!