
Elektrikler kesildiğinde kablolu telefonlar nasıl çalışıyor?
Evdeyken elektriklerin kesildiğine tanık olmuşsunuzdur. Peki, telsiz telefonlar çalışmazken kablolu telefonlar nasıl çalışıyor?
Telefon elektrikli telgraf geliştirildikten sonra 1876 yılında Alexander Graham Bell tarafından icat edildi. Böylece seslerin ilk kez teller aracılığıyla iletilebilmesi sağlandı. Türkiye’de ise ilk telefon 1911 senesinde Kadıköy ve Beyoğlu’nda kurulan santraller aracılılığıyla kullanılmaya başlandı.
Telefon dönemin koşullarına göre en zor icatlardan biri dahi olsa aslında çok basit bir çalışma prensibine sahiptir.
Evinizin bir ucuna ve diğer ucuna aparatlar koyarak ve aralarına da dokuz voltluk bir pil ile birlikte rezistör yerleştirirseniz kendi haberleşme sisteminizi oluşturabilirsiniz.
Telefonun çalışma sistemini anlatacak olursak telefonda kırmızı ve yeşil olmak üzere iki tane kablo bulunur. Bu kablolar duvardaki duylara oradan da santrallere bağlanır.
Yeşil kablo konuşmamızı sağlayan ortak bir hattır ve kırmızı kablo aracılığıyla santralden telefonunuza 6 ile 12 volt arası, 30 miliamper civarında bir akım gelmesine yarar.
Bu 6 ile 12 arası volt ise telefonlarımıza bakır teller aracılığıyla ulaşır. Bu sebepledir ki evlerimizde elektrik kesildiğinde dahi telefonla konuşmamızı sağlayacak bu akım santraller tarafından gönderilmeye devam edilir. Ancak santrallerin elektrikleri kesilse bile çok büyük batarya sistemine sahip olan karşı santrallerden elektrik akımı devam ettirilir.
Bunlar haricinde elektrik santrallerinde yedek bir elektrik jeneratörü bulunur bu sistem de telefon şebekelerini besleyerek telefonların kesilmemesini sağlar.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!