Empresyonizm (İzlenimcilik) Nedir, Empresyonizm Akımı Özellikleri ve Temsilcileri
Sembolizmle beraber gerçeküstücülüğü (sürrealizm) hazırlayan bir akım niteliğindedir. İzlenimcilik olarak da adlandırılan bu akımda sanatçılar, çevresindeki varlıkları değil, bu tarz şeylerin kendilerinde bıraktığı izlenimleri aktarır. Dış dünya ile ilgili olan olayların aktarılmasının aksine daha çok soyut kavramları, duygu ve düşünceleri aktarmayı amaçlayan bu akım, amacına da başarılı bir şekilde ulaşmıştır.
Empresyonizm Nedir?
Akımın öncüleri Claude Monet ve Camille Pissarro‘dur. Her zaman duygu ve düşünceleri ön plana alan bu akım, nesnel bir düşünceyi ya da akılcılığı arka plana atmayı tercih etmiştir. Bunu ise daha çok soyutlama yaparak resmetmeyi tercih etmişlerdir. Bu akıma mensup sanatçılar çoğu süre hayale ve soyut betimlemelere yer verirler ve kendilerini dış dünyanın etkilerinden uzak tutarlar.
Empresyonizm Özellikleri
Empresyonizm akımında, genellikle dünyada olan durumlar ya da dış dünya ile ilgili olan hiçbir olay ya da duruma yer verilmez. Bunun yerine daha çok olması istenen hayal ya da duyguların resmedilmesi ön planda tutulmuştur. Çünkü onların söyledikleri dış dünya değil, bu dünyanın hayalleriyle bezenmiş izlenimleridir. Empresyonizm, her şeyden önce özgürlüğün sembolüdür. Böylece izlenimci resimde renklerin özgürlüğü sağlandığından sistemsiz bir coşkunluk vardır. Empresyonizm eserleri, günümüzde de halen çok yoğun bir ilgi görmeye devam etmektedir.
Empresyonizm Sanatçıları
Monet, Sisley ve Cezanne, bu akımın en ünlü temsilcileri arasında yer almaktadır. ortaya çıktığı günden beri büyük bir ilgi gören bu akım, daha çok resmederek duygu ve düşüncelerini aktarmaktaydı. Bu sebeple de nesnelciliği arka plana atarak daha çok duygulara önem vermeyi de tercih etmektedir. empresyonizm ressamları, böylelikle kişilerin dışarı çıkarmaya çekindiği duyguları da ortaya koyarak oldukça büyük bir akım başlatmayı da başarılı bir şekilde sağlamışlardır.
Post Empresyonizm
Art İzlenimcilik’in temsilcileri olan sanatçılar, sanat yaşamlarına izlenimcilikle başlamışlardır. Zamanla kişisel ifade resimlere yansıdı. İzlenimciliğin tesirini paylaşan ve bu akımın kati nesnelliğine mesafeli duran ve daha anlamlı bir yere varmak isteyen sanatçılar, 20. Yüzyıl sanatı için hem kurumsal düzeyde, bununla birlikte uygulamada çok sayıda başlangıç noktası sağlamış oldular.
Empresyonizm Ressamları ve Eserleri
Empresyonizm sanat akımı, ortaya çıktığı ilk günden beri büyük bir ilgi görmekte olup aynı zamanda çok sayıda temsilciye de ulaşabilmeyi sağlamıştır. Çok sayıda temsilcisi olmasına karşın, üretilen eserlerde de son derece yoğun bir duygu ve düşünce de hakimdir. Bu sebeple de bu akımın eserlerine çok daha büyük bir ilgi gösterilmeye devam edilmektedir.
Cloude Monet: empresyonizmin öncüsü olarak biri olan Monet’nin önemli eserleri Ot Yığınları, Su Zambakları, Kavaklar’dır.
Edouard Manet: daha çok görünüm içindeki figürleri resmetmiştir.
Auguste Renoir: açık havada bulunan figürleri tuvaline taşımıştır. önemli eserleri Mavi Kudeleli Kız, Denizcilerin Partisidir.
Paul Cezanne: önemli eserleri Lestak’da Marsilya Körfezi, Kendi Portresi, Karısının Portresi ve Yıkananlardır.
Empresyonizm Örnekleri
Empresyonistler, etkici ve duygucudurlar. Zaten empresyon, etki – duygu anlamındadır. Empresyonizm, esas olarak ve her şeyden önce özgürlüğün simgesidir, sembolüdür. Hayale ve Soyut betimlemelere yer verilmiştir. Her şey sanatçının duyumuna bağlı olarak anlatılır. Kolay empresyonizm örnekleri de, bu akımın temsilcilerinin şahane eserlerini inceleyerek bulmak mümkün bir hale gelmiştir.
Boudin, Jongkind daha sonrasında Monet, suluboya ve pastel çalışmaları yapmış oldular. Ek olarak resminde uyguladığı Puantilizm, ( lekecilik) ve seçtiği çağdaş mevzularla dikkat çeken Edouard Manet’nin 1863’te sergilediği Kırda Öğle Yemeği adlı eseri izlenimciliğin başlangıcında rol oynadı.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!