
Eskimeyen çocuk klasikleri
İşte, farklı kuşaklardan çocukların severek okuduğu ve güncelliğini hiç kaybetmeyen çocuk klasikleri…
Küçük Prens
Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupery tarafından kaleme alınan Küçük Prens, 1943 yılında yayınlanmıştır.
Dünyanın en çok satan ve okunan çocuk kitaplarından biridir. Sadece çocuklar değil, yetişkinler tarafından da beğeniyle okunur.
Kitapta, bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır. Kitap, umutsuzluk, kendini beğenmişlik, iletişimsizlik, sahip olma tutkusu, anlamsız görev duygusunu anlatır. Küçük Prens pek çok kez sinemaya da uyarlanmıştır.
Şeker Portakalı
Brezilyalı yazar Jose Mauro De Vasconcelos’un 1968 yılında kaleme aldığı kitap, Portekizce yazılmış,ancak pek çok dile çevrilmiştir.
Brezilya’da yaşayan, fakir bir ailenin 5 yaşındaki oğlu Zeze’nin başından geçenleri konu edinen kitap, kısaca, “günün birinde acıyı keşfeden küçük bir çocuğun öyküsü”dür.
Vasconcelos, kitabı bir hayat boyu tasarlamış, ancak sadece 12 günde yazmıştır.
Şeker Portakalı’nın kahramanı Zeze, yazarın Güneşi Uyandıralım ve Delifişek adlı romanlarında serüvenine devam eder.
Pollyanna
Eleanor H. Porter tarafından yazılan Pollyanna, yazarının hayatından izler taşır.
Kitabın ana kahramanı Pollyanna, iyimser, zor koşullara karşı neşesini kaybetmeyen on bir yaşında küçük bir kız çocuğudur. Annesi ve babası o küçük yaşlardayken ölen Pollyanna, zengin ama asık suratlı teyzesi ile yaşamaya başlar. Küçük kız, kısa bir sürede, hem teyzesine hem de çevresindekilere hayatın güzelliklerini gösterecektir.
Kitap o kadar ünlü olmuş ve sevilmiştir ki, iyimser kişilere “Pollyanna” ismi takılmıştır.
Pollyanna birçok kere sinemaya uyarlanmıştır.
Pinokyo
Pinokyo, dünya çocuk edebiyatının başyapıtlarından biridir. İtalyan yazar Carlo Collodi’nin kaleme aldığı roman, 1881 yılında yazılmıştır. Modern çocuk edebiyatının ilk örneklerinden sayılır.
Pinokyo’nun hikayesinin temelinde, “yalan söylemenin” kötülüğü vardır. Yalan söyledikçe burnu uzayan Pinokyo, küçük bir çocuğa dönüşen kukladır. Pinokyo, uslu bir çocuk olmak istese de yaramazlık, tembellik huylarından kolay kolay vazgeçemez.
Dünyanın Merkezine Yolculuk
Bilimkurgu edebiyatının babası olarak bilinen Jules Verne tarafından yazılan Dünyanın Merkezine Yolculuk, 1864 yılında yayınlanmıştır.
Roman, genç ve çekingen Axel Lindenbrock ve amcası jeolog ve maden bilimci profesör Lindenbrock’un eski bir elyazmasından yola çıkarak, İzlanda’daki sönmüş bir yanardağın kraterinden dünyanın merkezine yaptıkları seyahati anlatır.
Çağının ilerisindeki öngörüleri ile her zaman çocuklara bilim ve teknoloji merakı aşılayan Jules Verne, nesiller boyu vazgeçilmeden okunan bir yazardır.
Martı
Tam adı “Martı Jonathan Livingston” olan kitap, ABD’li yazar Richard Bach tarafından kaleme alınmıştır.
Bir martının hayatını, masal türünde anlatan kitap, “kendi sınırlarını aşmayı” anlatır ve önerir.
Charlie’nin Çikolata Fabrikası
Kitap, 1964 yılında İngiliz yazar Roald Dahl tarafından yazılmıştır.
Kitabın konusu kısaca şöyledir:
Charlie; annesi, babası, iki ninesi ve iki dedesiyle, büyük bir kentin bitiminde, küçük bir tahta barakada yaşamaktadır. Yoksuldurlar. Charlie çikolataya bayılır, ama alacak parası yoktur. Biriktirilen parayla, yılda bir kez, küçük bir çikolata girer evlerine.
Bu büyük kentte, Charlie’lerin evinden bile görülen, kocaman bir çikolata fabrikası vardır; dünyanın en ünlü çikolatalarını üretir. Günlerden bir gün, fabrikanın sahibi Bay Wonka, imparatorluğunu devredeceği bir varis seçmek için yarışma düzenlediğini açıklar; Charlie de adaylardan biridir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!