Faruk Nafiz Çamlıbel Kimdir? Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği
Türk edebiyatının önemli şairlerinden olan Faruk Nafiz Çamlıbel sanatçı ve edebi kişiliği ile sanat tarihimize damgasını vurmuştur. Yazımızda Faruk Nafiz Çamlıbel edebi kişiliği ve eserleri ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
Faruk Nafiz Çamlıbel Hayatı
Faruk Nafiz Çamlıbel hayatı kısaca anlatacak olursak; 18 Mayıs 1898 tarihinde İstanbul’ da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini Bakırköy Rüştiye Meşveret İdadi’sinde tamamlamıştır. Lise yıllarında şiirler yazmaya başlamış ve Eserlerimin Ruhu ilk yayımlanan şiiri olmuştur. İstanbul Darülfünun’u Tıp Fakültesini yarıda bırakmış ve Ati gazetesinin yazı işleri bölümünde çalışmaya başlamıştır.
Faruk Nafiz Çamlıbel sanat çevresinde adını hızla duyurmuş ve Milli Edebiyatın oluşmasını ve gelişmesini misyon edinmiştir. Şarkın Sultanları” adlı ilk şiir kitabı ile Faruk Nafiz Çamlıbel edebi kişiliğini ön plana çıkarmıştır.Hecenin Beş Şairi olarak bilinen şairlerden biridir.
Faruk Nafiz Çamlıbel edebi kişiliği yanı sıra siyasetçi kişiliği ile de tanınmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’de 9. 10. ve 11. dönemlerinde milletvekilliği yapmıştır.
Türk Sanat Tarihine birçok değerli eser kazandıran Faruk Nafiz Çamlıbel, 8 Kasım 1973 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.
Faruk Nafiz Çamlıbel Eserleri
Faruk Nafiz Çamlıbel sanat hayatı boyunca önemli eserleri ile adını duyurmuş ve Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Türkçenin yalınlaşması ve yabancı kalıplardan uzaklaşması için hece vezni ile şiirler yazmıştır. Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç ve Orhan Seyfi Orhon gibi isimlerle ‘ Beş Heceliler’ olarak anılmaya başlamıştır.
Şiirleri lirik ve epik özellikte olup düş ile gerçeği birlikte ortaya koymaktadır.
Şiirleri:
- Şarkın Sultanları (1919)
- Gönülden Gönüle (1919)
- Dinle Neyden (1919)
- Çoban Çeşmesi (1926)
- Suda Halkalar (1928)
- Bir Ömür Böyle Geçti (1933)
- Elimle Seçtiklerim (1934)
- Akarsu (1937)
- Tatlı Sert (1938)
- Akıncı Türküleri (1938)
- Heyecan ve Sükûn (1959)
- Zindan Duvarları (1967)
- Han Duvarları (1969)
- Faruk Nafiz Çamlıbel şiirleri yanı sıra oyun yazarlığı da yapmıştır. Oyunları;
- Canavar (1925)
- Özyurt (1932)
- Akın (1932)
- Kahraman (1933)
- Yayla Kartalı (1945)
Faruk Nafiz Çamlıbel 1936 yılında Yıldız Yağmuru adlı romanını yazmıştır.
Kayseri Lisesi’ n de öğrencisi olmuş olan Behçet Kemal Çağlar ile birlikte 10. Yıl Marşı’ nı yazmıştır.
Faruk Nafiz Çamlıbel Şiirleri
Faruk Nafiz Çamlıbel ilk şiirlerini aruz vezni ile yazmıştır. Yahya kemal Beyatlı’ nın etkisinde kalmış ve Faruk Nafiz Çamlıbel sanatçı kişiliğini hece ölçüsü ile yazdığı şiirlerinde ortaya koymuştur. Şiirlerinin başlıca teması aşk, hasret, doğa, ölüm ve kahramanlıktır. Sanat şiiri Faruk Nafiz Çamlıbel’ in önemli eserlerindendir. Bu şiiri ile memleketçi edebiyat anlayışının öncülüğünü yapmıştır. Şiirlerinde memleket meselelerini ortaya koyarken kişisel duygularını da yansıtmıştır.
Faruk Nafiz Çamlıbel Sanat Şiiri
Sanat şiiri Faruk Nafiz Çamlıbel’ in memleket edebiyatını kendi felsefik yaklaşımı ile yazdığı bir eseridir. Bu şiiri ile Türk, İslam kültürünü öne çıkarmıştır. Hem ideolojik hem de Anadolu tabiatını bu şiiri ile sergilemiştir.
Faruk Nafiz Çamlıbel Çoban Çeşmesi
Faruk Nafiz Çamlıbel edebi kişiliğini ortaya koyan şiirlerinden biri de Çoban Çeşmesidir. Bu şiiri açık, sade ve oldukça içten bir dille yazmıştır. Şiirin teması hakiki aşktır.
Faruk Nafiz Çamlıbel Han Duvarları Şiiri
1922 yılında Kayseri Lisesi’nde öğretmenlik yapmak için yola çıkan Faruk Nafiz Çamlıbel, bu yolculuk sırasında Han Dubarları şiirini yazmıştır. Lirik bir şiirdir ve sade dil kullanılmıştır. Teması sıla hasreti ve gurbet acısıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!