
Fast food yemek neden zararlıdır?
Fast food denince aklımıza hamburger gelse de, “hızlı yemek” içinde birçok çeşidi barındırıyor. Peki, fast food neden zararlıdır?
Fast food yiyecekler hem görünümleri, hem de lezzetleri nedeniyle birçok insanın genellikle dışarda tercih ettiği yemek çeşididir. Hızlı servis ve hızlı tüketim fast food yemeği cazip kılar. Ancak fast food yemenin birçok zararı bulunmaktadır. Bu zararları sizler için listeledik…
* Hamburger, pizza, lahmacun, ekmek arası döner gibi fast food gıdalar yağ ve karbonhidrat bakımından zengindir. İşlenmiş karbonhidrat miktarları fazla ve çoğu yağda kızartma şeklinde hazırlanmaktadır.
* Zararlı olan mayonez ve hazır soslar çokça kullanılmaktadır. Bu gıdalardaki yağlar genellikle trans veya doymuş yağlardır ve sağlığa zararlıdır. Hayvansal yağların çok olması nedeniyle kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkartır. Ayrıca kanser ve diğer kronik rahatsızlıkların oluşumunu kolaylaştırır.
* Fast food yemekte genellikle kızarmış patates ve gazlı içecek tüketilir. Bunların kalori değerleri yüksektir. Çocukluktan itibaren bu tür beslenme alışkanlığına sahip olan çocukların ilerleyen yıllarda obezite ve kilo sorunlarına, kalp ve damar hastalıklarına ve pek çok fiziksel rahatsızlığa yakalanma riski çok daha fazladır.
* Vitaminler ve mineraller açısından besin değeri düşük olan fast food yiyecekler çocuğunuzun bağışıklık sisteminin zayıf düşmesine neden olur.
* Yüksek miktarda sodyum ve tuz barındıran bu yiyeceklerin kan basıncını artırarak tansiyon problemlerini tetiklemeleri mümkündür.
* Fast food restoranlarda; salam, sosis sucuk gibi et ürünleri tostlarda, soğuk sandviçlerde, kızartma şeklinde ve pizzaların üst malzemesi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Bu etlere istenilen renk ve kokunun sağlanması ve koruyucu amaçlı olarak nitrit ve nitratlar eklenmektedir. Nitrit ve nitratların çok miktarda alınması sağlığa zararlıdır.
* Hızlı hazır yiyeceklerin posa içeriği düşüktür. Diyet posasının yetersizliği ise kolon, rektum kanser riskini artıran etkenlerdendir.
* Fast food yiyeceklerin pişme süresi kısadır. Pişirme yöntemi, besin değerlerinin korunması açısından önemlidir. Et ile ateş arasında 10-15 cm’lik mesafe olmalıdır. Mesafe yakın tutulursa yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin aniden katılaşarak, ısının etin iç kısımlarına ulaşmasını engeller. Çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin kaybını artırır.
* Yüksek ısı ayrıca, sağlığı bozucu etmenlerin oluşmasına yol açar. Derin yağda kızartma yöntemi fast food restoranlarda sıkça kullanılmaktadır.
* Bütün bu zararlarının yanı sıra, fast food yiyeceklerin hijyenik ortamlarda hazırlanıp hazırlanmadığını bilmek zordur. Yiyeceklerin hazırlanması, saklanması ve servisi sırasında hem bireysel temizliğe hem de çevrenin temizliğine dikkat edilmesi zorunludur.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!