
Fatin Gökmen Planetaryumu ve Gözlemevi
Arkadaşlarınızla birlikte; yıldızları, uzayı ve gökyüzünü gözlemlemek ister misiniz?
Çocukların sanattan spora, bilimden kültüre farklı dallarda içlerindeki potansiyeli ortaya çıkarmak amacıyla hayata geçirilen Hayalden Gerçeğe Projesi, çocuklara keyifli ve ilham verici seçenekler sunuyor.
2010 yılında açılan ve Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Planetaryumu ve 2012 yılında hizmete giren Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Gözlemevi çocuklara gökyüzünü keşfetme imkânı veriyor.
Planetaryum (keşif küresi) nedir?
Planetaryum (keşif küresi) gezegen evi anlamına gelir. Astronomi ve uzay bilimlerini öğrenmek ve anlamak için geliştirilmiş, gökyüzünü özel bir projektör (yansıtıcı) yardımıyla, kubbe altında son derece gerçekçi simülasyonlarla (deneyimleme) incelemeye imkân veren merkezlerdir.
Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Planetaryumu
3 yılda Türkiye’den ve yurtdışından 20 binden fazla öğrenciyi ağırlayan Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Planetaryumu, uzay ve gökyüzü hakkında öğrencileri bir astronom eşliğinde bilgilendiriyor. İstanbul’daki ilk sabit kubbeli dijital planetaryum; çocukları bilim ve gökyüzü ile yakınlaştırmak ve bilgilendirmek üzere tasarlandı.
36 kişilik izleme kapasitesine sahip planetaryumun 7 metre çapındaki küresel odasında çocuklar, gökyüzünün gizemli dünyasını keşfediyor. Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Planetaryumu’nda gökyüzü keşfinin yanı sıra birbirinden ilginç planetaryum gösterileri de sunuluyor. Planetaryumu ziyaret edenler Yıldızlar, Moleküleryum, Kara Delikler, Astronot ve Biz Astronomuz gösterilerini Türkçe ve İngilizce seçenekleriyle izleme olanağı da buluyor.
Gözlemevi nedir?
Uzaydaki her çeşit değişikliği gözlemlemek, veriler toplamak ve incelemek için kurulan merkezlerdir. Bir diğer adı da rasathanedir. Rasat gözlem, hane ise ev anlamına gelir.
Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Gözlemevi
Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Gözlemevi ise 3 metre çapındaki kubbesiyle 24 öğrencinin aynı anda gözlem yapmasına imkân sağlıyor. Gözlemevinin teleskopu, 140 bin gökcismine ait bilgileri içeriyor ve otomatik olarak bu cisimlere yönlenebiliyor.
Gözlemevinde gezegenler, yıldızlar ve derin uzay cisimlerinin yanı sıra güneş filtresi sayesinde güneş gözlemleri de yapılabiliyor.
Ziyaret gün ve saatleri
En az 10 kişilik gruplar oluşturup, randevu alınarak ziyaret yapılabiliyor.
Adres: Darüşşafaka Eğitim Kurumları Darüşşafaka Cad. No: 14 Maslak – İstanbul
Tel: 0 212 286 22 00
[email protected]
[email protected]
Planetaryum ve güneş gözlemi:
Hafta içi: 10:00-16:00
Gözlemevi:
Hafta içi: 10:00-17:00
Gece gözlemi: Her ayın ilk çarşambası
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!