
Finlandiya’dan Türkiye’ye uçtu, avcılardan kaçamadı
Finlandiya’da kayıt altına alınarak halkalanan balık kartalı, Türkiye’de avcıların hedefi olmaktan kurtulamadı.
Burdur’da avcıların hedefi haline gelen balık kartalı, sağ kanadından ciddi yara aldı. Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi altına alınan kartalın tedavisi 2-3 hafta sürecek. Balık kartalı, tedavisinin ardından doğaya bırakılacak.
Balık kartalları nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu için popülasyonu kontrol altına alınıp çoğaltılan bir tür. Balık kartalları, monotipik balık kartalıgiller familyasından balıkla beslenen yırtıcı bir kuş türüdür. Yırtıcı kuşlar arasında suya dalarak avlanan tek türdür.
Akdeniz kıyıları ve adalarında, Avrasya’da, Avustralya’da, Güney Amerika’da, özellikle göller, nehirler, deniz kıyıları gibi su kenarlarında yaşarlar. Avrupa’da yaz kuşu olarak bulunur, sonrasında göç ederler. Avrupa, başlıca üreme noktalarıdır.
Uzunluğu 51-58 santimetre, kanat açıklığı 150 santimetre olan balık kartalları, çoğunlukla balık yerler. Nadiren yılan ve kurbağa da tüketirler. Balıkları, deniz ve okyanus yüzeyinde ya da suya dalarak avlarlar. İyi bir avcıdır, bazen süzülerek bazen de asılı kalarak avlanır.
Balık kartalları yuvalarını yükseklere, özellikle yüksek ağaçların tepelerine yaparlar. Erkek ve dişi balık kartalları birbirlerine bağlıdır. Genellikle tek eşlidirler, bazen bir erkek iki dişi olabilir. Bu durumda da ika ayrı yuva vardır. Nisan-Mayıs aylarında 2 ile 4 arası yumurta yapan balık kartallarının kuluçka süresi 5-6 haftadır. Balık kartalı yavrularının yuvadan ayrılması için 7 ay ile 17 ay arasında bir süre geçmesi gerekir.
Balık kartallarının ince ve yumuşak bir ötüşü vardır.
En büyük düşmanları timsahlar ve baykuşlardır. Rakunlar ve yılanlar da balık kartalı yumurtası ve yavrularını yiyebilir.
Balık kartalı sayısı, 1960’lı yıllarda DDT kullanımı sonrası azalmıştır. DDT, çok zehirli bir böcek ilacıdır. Balıklar ve kuşlar için öldürücü olduğu anlaşılınca 1970’li yıllarda ABD ve Avrupa’da yasaklandı. DDT kullanımı, balık kartallarının yumurtadaki kalsiyum miktarını ve kabuk kalınlığını azaltmış, bu da kabukların kolay kırılmasına neden olmuştur. DDT kullanımının birçok ülkede yasaklanmasıyla bu kuş türünün popülasyonu da artmaya başlamıştır.
Balık kartallarının ortalama yaşam süresi 23 ile 25 yıl arasında değişir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!