Fotosentez Nedir, Fotosentez Nasıl Meydana Gelir?
Fotosentez organik molekülleri olan canlıların meydana getirdikleri bir tepkimedir. Yeşil bitkilerin klorofil ve güneş enerjisinden gelen pigmentler ile birlikte gerçekleştirdikleri bir tepkimedir. Canlıların ışık enerjisinden faydalanarak uyguladıkları bir işlemdir. Bitkilerin beslenmesi adına yardımcı olan bu olay güneş enerjisi ile gerçekleşir.
Fotosentez Nasıl Meydana Gelir?
Bitki yapraklarını oluşturan hücrelerde, ışığı yakalamak adına gerekli olan temel hücreleri sağlamak ve mutlaka oksijeni elde etmek içinde fotosentez meydana getirmek gerekir.
Bitkilerin beslenmesi adına aşağıdaki denklemi meydana getiren canlı bu işlemi yapıyor demektir. Her canlının metabolizma gelişimi için ışık enerjisi biyometrisine ihtiyaç vardır. Işık ve sentezin birleşmesi için de asimilasyon işlemi gerekir. Bu işlemi meydana getiren ve her canlının ihtiyacı olan oksijeni vücuda almak için mutlaka güneş enerjisinden de yardım alırız. Pigment ve klorofilde olan pigmentleri yakalamak kolektör tipli olan ışık enerjisi ile de doğru orantıdır.
Co 6 + Ho Hidrojen + Işık + Klorofil – Chu > Oi >
Fotosentez Yapan Canlılar Nelerdir?
Kimyasal olan enerjiyi yaşamsal faaliyete dönüştürmek için ihtiyacı olan yeşil kloroplast dengesi de bu şekilde sağlanır.
- Ağaçlar
- Çiçekler
- Çok küçük yapıda olan ve nefes almaya çalışan canlılar.
- Klorofil taşıyan tüm canlılar
- Bitki yaprakları
- Organik bileşenler
- Yaşamsal canlılar
- Söğüt ağaçları
- Toprak üstüde yaşamını sürdüren canlılar
Fotosentez Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Dünyamızda var olan güneş enerjisi gücü sadece fotosentezi değil her şeyi etkileyebilir. Besin maddesindeki bu gerçekleşen bu hızı organik besinlerin yaşamlarını sürdürmeleri ile de doğru orantılıdır.
Bu işlemin hızını ve oluşumunu etkileyecek olan belli başlı faktörler aşağıdaki gibidir.
- Işık enerjisi
- Işığın dalga boyu
- Sıcaklık
- Mineraller
- Ortamda bulunan ph değeri
- Klorofil içerme hızı
- Karbondioksit ve oksijen
- CO2 miktarı
- Ho ve ışık hızı
- Kimyasal tepkime gücü
- Güneş enerjisi
- Oksijen ve karbon miktarı
- Lamba veya ampulden gelen ışık hızı
- Kloraplatın sayısı
- Yaprağın genişliği
- Enzimin miktarı
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!