
G7 zirvesi nedir?
Japonya’da başlayan G7 zirvesi nedir? Bu zirveye kimler katılıyor? Toplantıların tarihi ve amacı ne? G8’e ne oldu?
G7, dünyanın en gelişmiş 7 ekonomisine sahip ülkelerine ve bu ülke yöneticilerinin uzun yıllardır yaptıkları toplantılara verilen isimdir.
G7’nin, bir güç birliği olarak biraraya gelmesinin tarihi 1975’e uzanır. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin güçlü ekonomik yapısına ve dünya üzerindeki etkisine karşı 6 ülkenin geleceği konusunda çözümler üretmek üzere ilk toplantı G6, yani Grup 6 olarak 1975 yılında yapılmıştır. ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Batı Almanya ve Japonya’dan oluşan G6, daha sonra Kanada’nın da dahil olmasıyla G7 olarak adlandırılmıştır.
Uluslararası Para Fonu yani IMF’in verilerine göre bu ülkeler dünyanın önde gelen en büyük ekonomileridir. G7 ülkeleri, dünyadaki zenginliğin yüzde 64’den fazlasını kendilerinde toplamıştır.
G7’nin temelini oluşturan G6’nın ilk zirvesi Paris yakınlarında bir şatoda yapıldı. Toplantıya altı ülkenin maliye bakanları ve merkez bankalarının yöneticileri katıldı. İlk toplantının gündemi, küresel ekonominin petrol kriziyle sarsıldığı o günlerde gündeme gelen finansal sorunlara çözüm bulmaktı. Kanada bir yıl sonra, 1976’da gruba dahil oldu.
G8 nasıl doğdu?
SSCB’nin dağılmasından sonra 1994 yılında, Rus yetkililer Napoli’de yapılan zirvede ülke liderleriyle ayrı ayrı görüşmeler yaptılar. Bu görüşmelerin neticesinde P8 yani Politik 8 ya da G7 artı 1 olarak anılan bir grup oluştu. İngiltere ve ABD liderlerinin çağrısı ve davetiyle, Rus Devlet Başkanı Boris Yeltsin ilk kez gözlemci olarak davet edildi ve daha sonra tam katılımcı oldu. 1997 zirvesinden sonra Rusya resmi olarak gelecek toplantıya davet edildi ve 1998’de tam olarak gruba katıldı. Böylece G7, G8’e dönüşmüş oldu.
2014 yılında Hollanda’nın Lahey kentinde yapılan G8 toplantısına, Kırım politikası nedeniyle Rusya dahil edilmemiştir. Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin yasadışı olduğunu savunan G7 ülkeleri, Soçi’de yapılacak toplantıya katılmayacaklarını açıklamıştı.
Yakın zamanda Almanya’nın yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna Krizinin çözümü için Minsk’te imzalanan anlaşmaya uyması durumunda yeniden G7’ye dahil olabileceği belirtildi.
G7 ülkelerinin 42. zirvesi, 26-27 Mayıs tarihlerinde Japonya’da yapılıyor. Zirvenin konuları arasında ekonomik durgunluk, petrol fiyatlarındaki gerileme dışında, Kuzey Kore’nin nükleer programı, Ortadoğu’daki çatışmalar, Suriye krizi, terörle mücadele gibi konular da ele alınacak.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!