
Gastrit Nedir? Nasıl tedavi edilir?
Araştırmalar, her iki yetişkinden birinin gastrit olduğunu ortaya koyuyor. Peki, gastritin nedenleri nelerdir?
Gastrit mide iç yüzeyini korumak için bulunan mukoza tabakasının iltihaplanmasıdır. Genel olarak kronik yani uzun süre devam eden bir hastalıktır.
Akut ve kronik gastrit türlerinin dışında, mide iç yüzeyinin aşınmasıyla oluşan bir tür gastrit vardır, buna “eroziv gastrit” denilmektedir.
Çoğunlukla bakteriyel nedenlerle ortaya çıkar. Bakteriler, midede mukus tabakasının altına yerleşir. Daha derinlere inmesi ülsere neden olabilir.
Gastrit bazen belirtileri hissedilen bazen ise hissedilemeyen bir hastalıktır. Gastrit tanısı doktor muayenesi sonucu konulabilir.
Gastritin başlıca nedenleri:
* Gastritin meydana gelmesinde en önemli etkenlerden biri helicobacter pylori enfeksiyonudur. Bu bakteri, midenin iç yüzeyinde iltihaplanmaya yol açar. Bu enfeksiyon başka insanlara da bulaşabilir.
* Bilinçsiz ilaç kullanımı gastrite neden olabilir. Özellikle aspirin türü ağrı kesiciler ve antiromatizmal ilaçların sık ve yanlış kullanılması gastrit sebebidir.
* Doğru beslenme alışkanlıklarına sahip olmamak gastrite yol açar. Asitli yiyecekler, kızartmalar, alkol özellikle eroziv gastrit nedenidir.
* Radyasyona maruz kalmak, kanser tedavisi, önemli ameliyatlar, ciddi hastalıklar nedeniyle aşırı ilaç kullanımı da gastrite neden olan faktörlerdendir.
* Yaşam koşullarının ağırlığı, stres ve kaygı da gastriti tetikleyen faktörlerden biridir.
Gastrit bazen hiç belirti göstermeyen bir hastalıktır. Bazen de oldukça hafif belirtilerle ilerler. Karın üst tarafında ağrı oluşması, mide bulantısı, mide ekşimesi, gazdan dolayı şişkinlik, geğirme, iştah kaybı, kusma, midede yanma hissi en temel belirtileridir.
Gastritin tedavisi yapılmazsa kronikleşebilir. Mide tümörlerine ve mide ülserine dönüşebilir.
Gastrit teşhisi konulabilmesi için endoskopi ve biyopsi yapılması gerekir.
Gastriti teşhis edebilmek için çeşitli testler de yapılır. Türlerine göre değişmekle birlikte film çekilerek, dışkıya bakılarak ya da nefes testi yapılarak gastrit teşhisi konulabilir.
Gastrit tedavisi
Gastrit tedavisinde en önemli unsur, mide asidini dengede tutmaktır. Bunun için mide asidini dengeleyici ilaçlar kullanılır.
Asidin gerilemesi iltihabın da iyileşmesini sağlar.
Gastrit tedavisi sürecinde bir diğer önemli nokta asit-baz dengesini sağlayan yiyecekler tüketmektir.
Gastrite neden olan yiyecekler
- Kola, kahve, çay gibi kafeinli içecekler
- Asitli içecekler
- Yağlı yiyecekler, kızartmalar
- Soğan, limon ve portakal suyu
- Çikolata (kafein ve yağ içerir )
- Alkol tüketimi (özellikle aç karnına tüketilen alkol )
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!