
Geometriyi ilk Babilliler kullanmış!
Babillerin, geceleri gökyüzünde Jüpiter’in hareketlerini izlemek için geometriden faydalandıkları yapılan bir araştırmada sürpriz şekilde ortaya çıktı…
Bilim dergisi Science’da yayımlanan bir araştırma, Mezopotomya’da yaşayan eski bir uygarlık olan Babillilerin, matematiğin bir branşı olan geometriyi ilk kullanan topluluk olduğunu ortaya koydu.
Berlin Humboldt Üniversitesi’nden Prof.Dr. Mathieu Ossendrijver, araştırmaları sırasında bu veriye ulaşmayı tahmin etmediklerini, bu sonucun sürpriz olduğunu söyledi.
Bilim adamları bu sürpriz buluş karşısında British Museum’da bulunan ve 19. yüzyılda yapılan kazılarda ortaya çıkartılan 5 Babil tabletini yeniden inceledi. Tabletlerde Jüpiter’in gece gökyüzünde ne zaman görüneceğini, aynı zamanda hızını ve uzaklığını hesaplamak için ikizkenar yamuk olarak adlandırılan dört kenarlı şekiller kullanıldığı belirlendi.
Profesör Ossendrijver, astronomide olduğu kadar matematikte de gelişmiş bir uygarlık olduğu anlaşılan Babillerin, bu tekniği ne kadar yaygın kullandıklarının henüz bilinmediğini belirtti.
Karmaşık geometrinin, daha önce ilk kez Orta Çağ’da Oxford ve Paris’te kullanıldığı düşünülüyordu. Bilim adamlarının yeni keşfi, geometriden, sanılandan 1400 yıl önce de faydalanıldığını ortaya koydu.
Babilliler kimdir?
Babil, Mezopotamya’da adını aldığı Babil kenti etrafında M.Ö. 1894 yılında kurulmuş, Sümer ve Akad topraklarını kapsayan bir imparatorluktur. Babil’in merkezi bugünkü Irak’ın El Hilla kasabası üzerinde yer almaktadır. Kuzey Babil Devleti ise, Şırnak ilinin İdil ilçesi güneyinde Babil köyünde kurulmuştur.
Kaynak: BBC – Vikipedi
Babil Uygarlığı ile ilgili diğer haberlerimiz için tıkla>>>
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!