Gerçekten Beynimizin Sadece Yüzde 10’unu Mu Kullanıyoruz?
Beynimizin sadece %10’unu kullandığımıza dair bir bilgi dolanır durur her yerde. Bu gerçek midir yoksa tamamen bir şehir efsanesi mi sizce? Beynimizin çok küçük bir kısmını kullandığımız sadece bir söylentiden ibaret. Beyin oldukça karmaşık bir organ. Beyin kanalı, korteks, beyin sapı, nöronlar, beyin lobları ve daha pek çok kısımdan oluşuyor. Sağ beyin ve sol beyin vücutta farklı merkezleri yönetiyor.
Beynimiz vücudumuzun komuta merkezidir ve adeta bir makine gibi yakıt harcar. Beyin, fonksiyonlarını yerine getirebilmek için hiç de azımsanmayacak bir enerji harcar ve vücuttaki glikozun yani şekerin hemen hemen %70’ini tek başına yakar. Beyinde bulunan yaklaşık 100 milyar nöron, enerjinin büyük kısmını rahatlıkla tüketir.
Nörologlar beyin dokusunun çok küçük bir kısmı kaybedilse bile çok büyük olumsuzluklar yaşanabileceğini yahut felç anında beynin çok küçük bir bölgesi zarar görse bile kişinin konuşma, yürüme ve hareket gibi yeteneklerinin kısıtlanabileceğini belirtiyor. Beynin en küçük bir köşesi dahi zarar gördüğünde işlevsel bir bozukluk ortaya çıkacaktır.
Beyin ameliyatları sırasında gözlemlenen beyin tepkilerinde, bu karmaşık organda kullanılmayan bölümlerin olmadığı görülmüştür. Hiçbir şey yapmadan oturup dalgın dalgın manzara izlerken bile beyin meşguldür. Anıları düşünür, organlara komut verir, vücut ısısını ayarlar, acıkma ve susama güdülerini dengeler, yenilenlerin sindirilmesi için gereken şartları hazırlar, hayatta kalmak için gereken çabayı yönetir ve çok daha fazlasını eksiksiz şekilde yerine getirir.
Beynin çalışma anındaki hareketlerini gözlemleyen özel tarayıcı sistemler, beyinde pasif bir kısım bulamamıştır. Bu sebeple de ders çalışırken dinlediğimiz müziğe ayağımızla tempo tutabilir, aynı anda iki işi birden yapabilir, kitap okurken yemeğin pişip pişmediğini kontrol altında tutabiliriz. Ve elbette ok daha fazlasını da… Yine nörologlar, beynimizin tamamına yakınını kullanabildiğimizi söylüyorlar. Fakat şunu biliyoruz ki beynimizin bir kısmı yapılan işe göre diğer bölümlere nazaran daha aktif olabiliyor ve beynimizde daha da gelişebilecek bölgeler daima var. Yapılan bilimsel araştırmalar, yeni bir şeyler öğrendiğimizde beyin nöronları arasında yeni bağlantılar kurulduğunu kanıtlıyor. Yeni bir lisan öğrendiğimizde, yeni bir örgü çeşidi öğrendiğimizde, enstrüman çalmayı öğrendiğimde, yeni bir kelime öğrendiğimizde, alışkanlıklarımız dışında aktiviteler yaptığımızda beyin nöronları arasında yepyeni bağlantılar meydana geliyor ve nitelik anlamında beynimiz gelişiyor. Gündelik pek çok aktivite beyin egzersizleri yerine geçiyor. Sözgelimi koşu ve benzeri fiziksel aktiviteler yeni nöron oluşumu sağlayabiliyor. Bu da beynimizin daha çok kısmını kullanabiliyor olmamız demek. Yani aslında gelişen beyin diye bir şey var, ama beynimizin tamamına yakınını kullandığımız da bir gerçek.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!