
Gezi’nin yıl dönümü!
Taksim’de Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesine karşı çıkan bir grup çevrecinin kamp kurmasıyla başladı olaylar…
27 Mayıs 2013’te Gezi Parkı’nın Asker Ocağı Caddesi’ne bakan duvarının 3 metrelik kısmı 22.00 civarında yıkıldı ve 5 ağaç yerinden söküldü. Taksim Dayanışma üyeleri iş makinelerinin önüne geçerek daha fazla yıkım yapılmasını engelledi. Ardından bu gruptan 50 kişi parkta çadır kurarak sabaha kadar nöbet tuttu.
28 Mayıs’ta olayın sosyal medyada duyulmasıyla sabah saatlerinde protestocuların sayısı arttı. Belediye ekibi, öğle saatlerinde yıkıma devam etmek istedi. Ancak ekiplerle göstericiler arasında tartışma başladı ve güvenlik güçlerince müdahale edildi. Sembol görüntülerden kırmızılı kadın fotoğrafı tam da o gün çekildi. Bu olaylardan sonra yıkıma karşı çıkanların sayısı daha da arttı.
29 Mayıs sabahı sökülen ağaçların yerine fidan dikildi. Hükümetin baskısına rağmen Gezi Parkı’na sahip çıkanlar tüm gün parkta kamp tuttu. Gezi artık bir kütüphane, oyun evi, aş evi hatta para geçmeyen market halini almıştı.
30 Mayıs’ta polis sabaha karşı biber gazıyla Gezi Parkı’na girdi. Gözaltılar ve maalesef çok sayıda yaralanmalar oldu. Sosyal medyadan olayı duyan binlerce insan Gezi Parkı’na akın etti. Aralarında ünlülerin de bulunduğu büyük bir kalabalık artık Gezi Parkı’nın vatandaşı olmuştu.
31 Mayıs’ta sabaha karşı 05.00’te polis bir kez daha Gezi Parkı’na girdi. Bu seferki müdahale hepsinden kötüydü. Biber gazı ve suyla yapılan müdahale ile çadırlar toplanıp yakıldı. Bu durum sonucunda diğer şehirlerde de eylemler başladı. Saat 17.00’de Gezi’ye ve Taksim’e girişler tamamen kapatıldı. Sabaha kadar polislerle göstericiler arasında çatışma devam etti.
1 Haziran’da gece yarısı Kadıköy’de yürüyüşe geçen kalabalık Boğaziçi Köprüsü’ne doğru ilerledi. Sabahın ilk saatlerinde köprü yürüyerek geçildi.
Evet, bir yıl önce bunlar yaşandı. Bir kaç gününü paylaştığımız Gezi olayları aktif olarak 19 gün sürdü. Hayatını kaybeden gençler oldu bu uğurda. Uzuvlarını kaybeden, psikolojisi bozulan gençler…
Gezi hareketi kısa bir süre içinde çevre ve özgürlük savunusunda tüm dünyada sembol oldu. Birkaç ağaç için başlayan protesto, özgürlüklerin kısıtlanması karşısında verilen bir savaşa dönüştü.
Adını tarihe yazdıran Gezi Parkı, bir kapalı bir açık; kuşlara yuva, çocuklara oyun parkı, teyzelere amcalara dinlence yeri olmaya devam ediyor…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!