
‘Herkes biraz böcek de yiyor’
Kolaya rengini veren cochineal adlı böcek, yalnızca kolanın içinde değil tükettiğimiz daha birçok gıda ve kozmetiğin içinde de bulunuyor
Dünyada kolaya renk vermesiyle ünlenen cochineal, gıdadan kozmetiğe kadar birçok sektörün vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Rujların rengârenk olmasını sağlayan, sosise pembe rengini veren de bu böcek.
>> İŞTE DÜNYANIN EN İNCE KLAVYESİ <<
>> KAÇ SAATİNİZ FACEBOOK’TA GEÇİYOR? <<
Bu böceğin kullanımı ise çok eski tarihlere kadar gidiyor. İlk olarak Aztekler tarafından kök boyasına renk katmada kullanılan böcek, Güney Amerika ve Meksika’da yaşıyor. Dev fabrikalarda işlenen cochineal böceği, Bolivya, Şili, Kanarya Adaları ve Peru’da dikenli kaktüslerin üzerinde yaşıyor.Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirilebiliyor.
>> SİZ HİÇ YÜRÜYEN KÖPEKBALIĞI GÖRDÜNÜZ MÜ? <<
>> AKILLICA BİR TASARIM: YÜZÜK SAAT <<
Böceklerin üretimi için büyük çiftlikler bulunuyor. Peru, Şili ve Meksika’da bulunan büyük fabrikalarda toplanan böcekler işleme tabi tutuluyor. Işınlanıp sağlığa uygun hale getiriliyor. Daha sonra da toz haline getirilerek satışa sunuluyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) kullanımına izin verdiği madde, eski zamanlardan beri kırmızı renk elde etmek için yararlanılan cochineal böceğinden elde ediliyor. Bisküviden şekerlemelere kadar çok sayıda üründe kullanılan bu maddenin şimdilik bilinen tek zararı alerjik reaksiyonlara (tepki) yol açması.
>> DÜNYANIN EN TÜYLÜ KEDİSİYLE TANIŞIN! <<
Hollanda’da Wageningen Üniversitesi’nden Entomoloji (Böcek bilimi) Profesörü Marcel Dicke, geçen yıl yaptığı açıklamasında işlenmiş gıda tüketen herkesin bir miktar böcek yediğini de anlatıyor:
“Dünyanın herhangi bir yerinde işlenmiş besin maddesi tüketenler zaten böcek yemiş oluyorlar. Bunun miktarı da yılda yaklaşık 500 gram. Domates sosu, fıstık ezmesi ya da ekmek gibi işlenmiş tüm gıdalarda böcek var.”
Meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi yüzlerce ürünün içerisinde yer alan karminin karminin (tespit edilmiş hücrelerin boyanmasında kullanılan bir boya) önünde yasal engel yok.
>> PEMBE GÖLÜ GÖRMÜŞ MÜYDÜNÜZ? <<
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!