
Göbeklitepe Klasik Müzik Festivali yaklaşıyor
Şanlıurfa’da, tarihi milattan önce 12 bine kadar uzanan Göbeklitepe arkeolojik alanı, dünya çapında bir klasik müzik festivaline hazırlanıyor.
İnsanlığın ilk mabedi olarak bilinen BM Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) Dünya Mirasları geçici listesinde yer alan Göbeklitepe, Kasım ayında uluslararası klasik müzik festivaline ev sahipliği yapacak.
Şanlıurfa kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan arkeolojik alanda düzenlenecek festivalin kesin programı henüz açıklanmadı. Festival, bu ikonik kültür mirasının korunması ve tanıtılması için gerekli ilgiyi bölgeye toplayacak.
Göbeklitepe Klasik Müzik Festivalini organize eden şirketin, dünya çapında başarılar elde etmiş klasik müzik sanatçıları ve orkestralarını davet etmeye hazırlandığı belirtiliyor. Önümüzdeki ay açıklanması beklenen program kapsamında yapılacak etkinlikler, Türkiye’nin müzik sahnesine unutulmaz bir deneyim katacak.
Sanat, tarih ve kültürün buluşacağı Göbeklitepe Klasik Müzik Festivali, Piu Entertainment tarafından düzenleniyor. Festival konserlerinin İstanbul ve Şanlıurfa’da eş zamanlı yapılması planlanıyor.
Tarihin başladığı yer Göbeklitepe
Şanlıurfa, Türkiye’nin en derin tarihi geçmişe sahip olan ve çağlar boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin mirasını güncel yaşam kültürüne taşıyabilmiş kentleri arasında yer alıyor.
Kent merkezine oldukça yakın bir bölgede keşfedilen Göbeklitepe ise buluntuları ile arkeoloji dünyasında büyük heyecan yaratmıştı. Bölgedeki kazılar 1995 yılında Alman Profesör Klaus Schmidt tarafından başlatıldı. Yaşamını buradaki kazılara adayan ve 2014 yılında aramızdan ayrılan Schmidt, Göbeklitepe’de insanlık tarihinin bilinmeyen bölgelerine ışık tutacak keşifler yaptı.
Göbeklitepe, bugüne dek bulunmuş kanıtlar ışığında, insanlığın ilk tapınağı olarak kabul ediliyor.
Günümüzde düzenlenerek ziyaretçilere açılan kazı bölgesinde elde edilen binlerce buluntu, kent merkezinde açılan ve Türkiye’nin en büyük müzesi olan Haleplibahçe Müze Kompleksi’nde sergileniyor.
34 bin metrekare kapalı alanı olan bu müzede, Paleolitik Çağ’dan İslamiyet dönemine kadar uzanan tarihsel süreçte bulunmuş yaklaşık 10 bin eser korunuyor.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!