Gökyüzü Neden Mavi Renktedir?
Gökyüzünü anlatırken hep masmavi deriz. Gökyüzü sisli puslu, yağışlı havalarda gri ve kurşunidir; bulutlu zamanlarda da bembeyaz bulut kümeleriyle örtülü olduğundan gerçek rengini veremez. Ama açık ve berrak havalarda gökyüzü uçsuz bucaksız bir mavilikle kaplanır. Gözlerimizi ondan almak istemeyiz. Sonsuzluk ve özgürlüğü temsil eden gökyüzü, masmavi olduğunda gözlerimizi ve ruhumuzu da dinlendirir. Peki gökyüzü neden mavi renktir? Halbuki güneş ışıkları beyazdır. Beyaz ışıktan mavi bir gökyüzü nasıl oluşur? Gelin bu konuyu biraz irdeleyelim.
Güneş ışınları atmosfere girdiğinde atmosferde bulunan gaz moleküllerine ve toz parçacıklarına çarpar ve saçılır. Gün ışığında değişik dalga boylu pek çok ışın vardır. Mavi ışınlar en kısa boylu ışınlardır ve atmosferin üst tabakasındaki küçük parçacıklar hemen saçılırlar. En büyük dalga boyundaki ışık kırmızı renktedir ve saçılabilmek için daha büyük parçalara çarpmak zorundadır.
Gökyüzü açık olduğu zamanlarda mavi ışık diğer ışıklara göre daha fazla saçılır ve bu sebeple gökyüzü mavi renkte görünür. Gökyüzü dumanlı, isli vs. olduğunda tüm ışınlar aynı oranda saçılır ki bu da gökyüzünün gri görünmesini sağlar. Yani gökyüzünün mavi renkte görünme sebebi difüzyon yani kırılma olayıdır. Güneş ışınları atmosfere girince gaz moleküllerine ve toz parçacıklarına çarparak saçılır. Güneş ışığı farklı dalga boylarında pek çok ışından meydana gelir. En kısa dalga boylu olan mavi ışınlar atmosferin üst tabakasındaki küçük parçacıklar tarafından saçılırlar.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!