
Göl nedir? Dünyanın en büyük gölü hangisidir?
Yeryüzü şekillerini ne kadar tanıyorsunuz? Mesela; göl nedir, en büyük göller hangileri?.. Göl manzaralarına bayılacaksınız!..
Karadaki çöküntü alanlarını dolduran tatlı ya da tuzlu, az çok derin ve geniş su örtüsüne göl denir. Göller yeryüzünde 1.700.000 kilometre karelik bir alan kaplarlar. Yağış suları, akarsular ve kaynaklar tarafından beslenirler. Göllerin su seviyeleri beslenmeye bağlı olarak değişir. Bazı göller fazla sularını bir akarsu ile denize boşaltır. Bu akarsulara göl ayağı ya da gideğen denir. Göle su taşıyan akarsulara ise geleğen denir.
Hazar denizi, okyanus ve büyük denizlerle bağlantısı olmaması ve büyüklüğü sebebiyle coğrafi olarak “göl” olarak değil “deniz” olarak tanımlanır. Yeryüzünün alan bakımından en büyük gölüdür. İç deniz olarak da kabul edilmektedir. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Zengin petrol yataklarına sahiptir. Hazar Denizi batıda Azerbaycan ve Rusya, kuzeydoğu ve doğuda Kazakistan, doğuda Türkmenistan, güneyde İran toprakları ile çevrelenmiştir. Uzunluğu 1210, genişliği 210-436 kilometredir. Açık denizlerle irtibatı olmadığından su seviyesi devamlı değişir.
Superior Gölü
Kanada ile ABD arasında yer alan dünyanın en büyük tatlı su gölü olan bu gölde suyun sıcaklığı çok soğuk olduğundan yüzmek neredeyse imkansız. Göl içinde taşımacılık gemilerle sağlanmakta. Gölde bilinen 80 çeşit balık yaşamakta. Gölü yaklaşık 200 nehir beslemekte.
Michigan, ABD’nin en büyük, dünyanın da ikinci büyük gölüdür. Michigan Gölü, büyük göller içerisinde tamamı ABD’de olan tek göldür. ABD eyaletleri Indiana, Illinois, Wisconsin ve Michigan sınırlarındadır. Deniz seviyesinde 176 m yüksekte olan Michigan Gölü en derin yerinde 281 metredir ve 58.016 km² bir alana sahiptir.
Viktorya Gölü
Afrika’nın doğusunda Tanzanya, Uganda ve Kenya toprakları içerisinde yer alan Dünyanın en büyük ikinci tatlı su gölüdür. Afrika kıtasının da en büyük gölüdür. Nil Nehri’nin başlıca su kaynağını oluşturur. Toplam 68.422 km²’lik bir alanı kaplar.
Tanganyika Gölü
Afrika’nın en derin ve aynı zamanda en büyük ikinci gölüdür. Göl, Afrika’daki en büyük su miktarına sahip olup bu konuda da dünya ikincisidir. 32.893 km² alana sahip Tanganyika Gölü, Kongo, Tanzanya, Zambiya ve Burundi ülkeleri arasında yer alır.
Baykal Gölü
Rusya’da Sibirya’nın güneyinde yer alır. 636 km uzunluğundaki Sibirya’nın Mavi Gözü olarak anılan gölün yüzölçümü 31.722 kilometrekaredir. Dünyanın en derin gölü olarak da kabul edilen Baykal gölünün tabanı deniz seviyesinin yaklaşık 1285 km altındadır.
Great Bear Gölü
Kanada’nın en büyük gölüdür. Dilimizde Büyük Ayı Gölü olarak da bilinmektedir. Çok sayıda balık türüne ev sahipliği yapar. Her mevsim farklı manazaralar sunar.
Malawi Gölü
Afrika‘daki en derin ikinci göldür. Yeryüzündeki diğer tüm göllerden daha fazla balık türü barındırır. Malawi Gölü, 1500 türlük balık çeşidiyle çok ünlüdür. Malawi Gölü’ne kıyısı olan ülkeler Tanzanya, Malawi ve Mozambik’tir.
Great Slave Gölü
Great Slave yani Büyük Esir Gölü Kanada’dadır. Kanada’nın kuzeybatısında yer alan bu göl adını esir anlamına gelen yerlilerden almıştır. Gölün suları çok berrak ve derindir. Gölde ayrıca çok sayıda ada vardır.
Erie Gölü
Kanada ile ABD arasında yer alır. Kışın buz tutan bu göl yazın ulaşımda çok etkili kullanılır. Kuzey kıyılarında Kanada’nın Ontario eyaleti, güney kıyılarında ABD’nin Ohio, Pennsylvania ve New York eyaletleri bulunmaktadır. Göl balık yönünden de zengindir.
Winnipeg Gölü
Kanada’da Manitoba eyaletinde bir buzul gölünün kalıntısıdır ve birçok ırmakla beslenir. 24.514 km2’lik bir alanı kaplar. Ulaşım ve balıkçılıkta kullanılır.
Ontario Gölü
Kanada ile ABD arasında yer alan alır. 311 km uzunluğunda 85 km genişliğindedir. Sularının fazlasını Saint Laurent Nehri’ne bırakır. Bu nehir etrafındaki sanayi yerleşimleriyle dikkat çeker.
Balkaş Gölü
Kazakistan sınırları içerisinde yer almaktadır. Toplam 413.000 km su havzasına sahip gölün yüzölçümü 16.996 kilometrekaredir. Daha önceleri Çin hakimiyeti içerisinde bulunan Balkaş Gölü daha sonra Rusya’ya geçmiş ve günümüzde Kazakistan sınırları içerisinde kalmıştır.
Rusya’ya bağlı Karelya Cumhuriyeti ile Leningrad eyaleti sınırları içinde kalan bir tatlı su gölüdür. Ladoga Gölü, Avrupa‘nın en büyük gölüdür. İçindeki adalar hariç, gölün yüzölçümü 17,700 km² dir. Kuzeyden güneye uzunluğu 219 kilometre, genişliği 83 kilometredir. Gölün içinde toplam yüzölçümleri 435 kilometre kareye varan 660 ada bulunur.
Vostok Gölü
Antartika’nın en büyük gölüdür. Doğu Antarktik Buz Tabakası’nın ortasında bulunur. Buz tabakasının yüzeyinin rakımı 3488 metredir, göl ise buz yüzeyinin 4000 metre kadar derininde yer almaktadır. Andrey Kapitsa adlı bilim adamı tarafından 1959-64 yılları arasında keşfedilmiştir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!